Bersama dengan suami

Hi mummy2 . Maaf soalan agak annoying. Saya nak tanya , Takpa ke bersama dgn suami . Kandungan dah 12 week . Selama pregg ni kali pertama bersama . Takde keluar darah apa2 . Cuma hari bersama tu , ada scan . Kantung nurse kata mcm bentuk U . Tapi dia tak ada pula kata apa. baby aktif sahaja . #firstmom #bantusharing #pleasehelp

10 Balas

tiada masalah. amalkan doa sebelum bersama. insya allah walaupun kerap tiada apa2. please jgn tkut dn percaya mitos ttg bersama. kdg masalah rumah tangga bnyk saya baca isteri tk lyn suami bila pregnant sbb takut effect kt baby. akibatnya suami pilih jalan salah. sama juga waktu berpantang mmg tk bole ikut bwh tapi bole guna tangan kita. bnykkan membaca kita akn tkut pada apa yg kita tk thu

So far takde masalah pun nak bersama dgn suami sekiranya takde bleeding/spotting pada awal2 kehamilan. Yg menjadi masalah bila terlalu ganas bila bersama. Sbb rahim kita tak berapa kuat lagi awal2 tu. Yg pasal kantung u tu kalau awak risau, sepatutnya awak tanya terus time tu. Jgn malu nak bertanya. Kalau baby aktif, should be okay inshaaAllah.

nurse ke yg scan? selalunya doktor atau sonographer. ada tanya tak kenapa kantung bentuk U? dia ada advise apa2 ke? kalau tak ada apa2 masalah boleh je teruskan bersama.

5mo ago

hospital gov ya? kalau hosp gov memang bertukar2 doktornya, kejap panggil senior dia datang tengok lah etc haha. tapi puas hati lah kita sebab tahu ramai doktor monitor kan, maksudnya bukan dia salah baca USG ke mcm mana. inshaAllah maksudnya kalau dia takde advise/bagitahu apa2 okay sihat tu tak ada masalah

Kalau awak tiada masalah kesihatan dan kandungan, boleh untuk bersama. Nak advice yang lagi tepat, tanya doktor awak. Jangan tanya nurse. Doktor yang akan buat pemeriksaan lanjut.

Okay je untuk bersama sis cuma kalau risau slow slow je selagi tkde pendarahan atau sakit yang terlampau inshaAllah okay😻

Kalau takde masalah ok je. Btw kalau awk scan kat hospital bukan nurse yg buat tapi sonographer

ok je kalau puan takde masalah lain. nurse scan? doktor kan puan?

5mo ago

takpasti la nurse ke doktor . Saya scan waktu tu dkt hospital. Tapi baby aktif gerak2 .

sis ada tanya kenapa kantung bentuk u? sis scan kat mana tu?

boleh je xde mslh. xboleh bersama hny jika ada tanda2 pendarahan

Boleh je..