Kekeliruan untuk kesan positif hamil

hi mummy semua .. sy agak keliru dgn result yg sy test harini ..disebabkan ni adalah first time untuk sy so sy nk mntk tolong sesiapa bantu sy untuk berikan jawapan .. harini sy check upt 4hari sebelum period dan result keluar 2line tp samar² ..first check waktu tengahari and second check waktu petang ..tiga kali sy check dan result keluar 2line samar² ..sy hamil ke ? #seriusnanya #firstmom #ingintahu #pleasehelp

Kekeliruan untuk kesan positif hamil
23 Balas

tatacara pemeriksaan upt 1. slp missed period 2. urine pertama awal pagi 3. jika faint repeat slp 3hari spttnya telah terang double line jika benar2 hamil 4. upt hanya sah dibaca dlm tempoh 5minit shj (sila rujuk arahan pd upt) tatacara ini supaya ia tidak menimbulkan result false positive atau false negative dan supaya puan2 tidak merasa was2 dgn result. Sila repeat semula mengikut tatacara yg disarankan.

seeloknya lpas bngun tdur sis check, sbb sy mcm tu jgk .. sblom dan slpas priod check naik jgk double line samar .. tpi tk preg pom .. klau btul2 lwat priod msih smar , test jaa esk tu . klau nak lagi tpat p ja klinik utk kpastian .. kdang tkot cmical pregnentcy test tu .. scam kita yg dah ltak tggi hrapan ni 😅 sy dah kna slalu dah mcm ni ..

1y ago

Terima kasih membantu..skrng kandungan sy dh 4 bulan

Saya pun sama sis. Masatu check 4 hari sebelum period. Naik samar2. Lepastu dah smpai tarikh yang patut period saya try upt lg sekali. Terus naik double line pekat. In shaa Allah ada tu. Jaga diri, jangan buat kerja berat. Makan asid folik🫶🏻

2y ago

alhamdulilah tahniah ..terima kasih sy bantu sy

Saya pon macam tu jugak, saya biar dalam seminggu check makin terang, & biar dlam lg seminggu check lagi sekali dah terang.. @ sis pergi klinik pon okay, utk confirm.. tahniah sis 🌹

2y ago

alhamdulilah terima kasih

Repeat je test smpai dah delay period. Kalau makin terang Alhamdulillah. Nnt tunggu lagi 2 minggu baru scan. Scan awal2 ape bends pun x nmpak lagi kantung pun x nmpak. Pg slpas 2 minggu.

1y ago

Terima kasih membantu..alhamdulilah skrng kandungan sy dh 4bulan

if samar2 , boleh pergi klinik utk double confirm .. inform yg sis dah check upt result samar2 .. nanti dorg repeat upt dahtu scan boleh tau brapa weeks ..

2y ago

ya sis , mmg gitu laa tu kalo suda berisi ni mcm2 jaa skit tu😂nanti skit pinggang lagi , skit bawah perut lagi , skit kaki lagi🤣 biasa jaa tu .. pastikan sis pantau juga tu kalo ada pendarahan kaa trus jaa ke hospital jgn ditunggu

slm sis. .Sy nk tnya NIE Sy dtng bulan tanggal 6 bulan 12 LPs tu Sy dtng bulan lagi tanggal 3 bulan 1 apa maksud tu sis KLU kita dtng bulan tanggal 3 NIE

Tggu lewat period sehari dua then cek lg. result akan makin terang klu awak betul pregnant. Then bole ke klinik utk confirm kehamilan 😁

2y ago

okay terima kasih

Awk tunggu lewat 1-2 hri priod dlu klau dh trng boleh p kk cek 😊 sbb sy pun mcm tu dlu mula2 smar2 lewat 5 hri priod dh terang

2y ago

okay terima kasih sbb bantu sy

Saya pun check sebelum period 5 hari , result mcm ni . Then saya tunggu lg 1 week lewat period baru result dia terang .