Berat Naik Mendadak

Hi mummy semua, sape kat sini berat naik mendadak? doktor bg nasihat ape?

15 Balas

Kalau saya takut naik mendadak saya makan nasi 3 kali sehari, tapi nasi tu suku pinggan, sayur banyak, lauk mencukupi untuk nasi. Hee. Tapi mesti pagi, tengah hari, malam sebelum pukul 8. Kudapan saya kekacang seperti walnut, badam dan adik beradik dia tulah. Tapi jangan stress okey mommy, buat mana mampu. Manis saya makan buah. Minum air manis sebulan dalam 2-3 kali je. Sebab saya jaga gula sebab saya nervous ni nak kena minum air gula bulan 7 ni sebab faktor umur 26 tahun 😂. Doakan saya takde apa lah ya minum air gula ni. Jaga diri tau !

Sama la saya skrg 30 mnggu berat naik 2kg dlm 2 mnggu huhu. sepatutnya saya pnya berat boleh naik 0.3kg je seminggu. Berat spnjg pregnancy okay j baru naik 5.5kg. td cek lg sekali naik lg 0.5kg dlm masa 2 hari pening kejap tengok penimbang. Skrg kena ulang alik klinik desa cek berat tekanan darah ngn urine selang sehari utk tempoh 2 mnggu nie 😅

sy stress smlm app klinik. skrg 30 week da naik lg berat bdan. dri awal hamil smpai skrg naik 9kg. ayoo. pastu ada app pakar pemakanan sebulan lh. GDM sy normal. hb low trun 9.5. lpastu yg lg sedih kena buat test urine 24jam. mkml bg btol. nk mkn pn tkot2. mkn biskut je skrg ni. tkot naik lg.

jaga2 ya mkn..yg penting berkhasiat laa..nurse setiap bln nasihat jaga mkn..sbb sy berat naik almost 17kg dr awal hamil smpai skrg,,,hehe..Sy mkn apa saja.. skrg tgh tunggu masa bersalin..39w 2d ..Sy xd gdm ,yg merisaukan takut baby besar..hehe

Sy berat naik mendadak, 4kg dlm sbulan😬, pastu doktor suruh on diet, makan nasi suku suku separuh, bykkan makanan serat, jaga jam mkn, kalau nak kudap2 mkn yg sihat n jgn minum air manis trutama yg ada susu dlm tin tu

2y ago

Samalah sis sbb raya haritu berat naik mendadak🤣🤣🤣🤣 sedaplah kuih raya😆

tadi doc pesan control mkn je, sbb takut pnyakit apa semua..nak buat mcm mne dah rasa nak ngunyah, beli tak kunyah lapa..haritu trun berat pon salah, naik pon salah..stress aku 😢😑

doc sye pesan krg kn makan 😂😂 kalau dah lapo mne boleh x makan. hypo sye nnti. jadi sye mkn je mcm biasa. cuma late dinner tu elakkan nasii.

2y ago

haah. kalau x makan mase lapo rse perut mengeras jeee. jadi sye buat dgr x dgr je masa pg check up doc suruh krg kn mkn 😂😂

Sy dulu brt naik mendadak. Dr suruh kurangkan manis mcm desser apa smua tu. Tp msa tu mmg gila manisan . Lg2 cake

Berat naik mendadak jawapannya kena mnum air gula awal la nnti siss hehe... then nurse suruh jmpa pakar pemakanan..

saya naik 9 kilo.. dr dah bising sbb baru 6 bln...tak tau nak control macamana dah..tawakal aja ni

2y ago

sama la, tawakal...inshaALLAH baby sihat 🤲