Sakit pinggang

Hi mummy. Saya baru nak masuk 7week.saya nk tanya, bahaya ke tidur terlentang? Ada kata bahaya. Saya pingang saya sakit asik tidur kiri kanan sahaja. Kadang2 perut kiri kanan pun sakit sebab asik baring mcmtu sahaja. #ingintahu

15 Balas

Kecik lagi so boleh je tidur posisi ikut selesa. Sy mmg suka meniarap nanti dah 28weeks ke atas boleh la start ngiring. Terlentang pn takde masalah. Cumanya kalau kandungan dah besar awak sndiri akan rasa cara tidur yg selesa. Mcm saya 37w pn kadang terjaga dalam posisi tidur terlentang. Kat hospital pn tak pernah dgr nurse atau doc tegur kalau tidur terlentang. Ikut selesa awak. Cumanya kalau terlentang bila perut dah besar sometimes mmg rasa tak selesa mcm susah nak nafas. Tu yg elok tidur ngiring.

8mo ago

Btl sis. Dr pn kata xda masalah kalau tidur terlentang....tapi akan rasa tak selesa ...tu je.

7weeks ok lagi dear. Janin baru berapa cm. Dah masuk 2nd trimester kena tidur mengiring sbb baby dah besar and ada risiko utk baby lahir premature/ sudden death dlm perut. O&G I cakap, tido mengiring tu utk make sure baby dapat blood flow yang smooth. Kalau tido on your back, nnti baby tu akan compress pinggang awak. Nnti sakit pinggang and baby pun tak dapat blood flow yang smooth.

Kecik lagi tu xde hal nak tido mcm mna pun. Meniarap pun xde hal. Bila perut makin besar baru la kita akan rasa auto kalau terlentang rasa xbest. Lagi2 bila makin sarat tu antara kiri dngan kanan je la selesa tido. Kalau terlentang perut asyik mengeras.

kandungan sis kecil lagi jadi boleh je nk tidur terlentang. sy 2nd trimester pon masih tidur terlentang. tp cuba untuk tidur mengiring sebab nanti dh 3rd trinester sebaiknya tidur mengiring. kita sama2 lah sis biasakan walaupun sakit pinggang 😅.

Saya 7week siap tidur meniarap sis , masa ni kecil sangat2 lagi takpe , bile dah masuk trim 3 awak nak tidur terlentang lame sikit pun dah rse mcm sesak nafas , auto akan mengiring ..

awal lagi klau 7week.. tdur mana yg kita selesa ja dlu.. jngan ikut sngat ckap org, bnyakkan mmbaca dan selalu brtanya dkat doc atau nurse klau nak lbih detail.

saya dri awal pregnant takpandai tidur mengiring sgt . kdng2 jee biasa terlentang mcm biasa . so far ok je tkda apaa , ikut keselesaan awak 🥰

boleh je tidur terlentang...kalau usia dah 5 bln keatas baru berwaspada la....tidur sekejap² blh la nak bagi reda kan sakit tu..

tak bahaya pun. inshallah okay. kalau perut dah besar nanti, boleh la beli pregnancy pillow untuk selesa time tidur.

tak bahaya sis. saya dah 8 minggu pun masih tidur terlentang. cuma meniarap je dah tak selesa sekarang.