Nk tnye mummy

Hi mummy nk tnye ad tk dlm ni yg czer kn..lpstu tmpt czer die tu klur air nanah?buat cm mne ye slain kne prgi kk atau hospitl..🥺..helpp..sy trslh mkn ikn hritu..sy suh suami bli ikn kembung🥲..tp mjur mkn skit..tp tula x tau pluk bleh jd cm ni skli..hrp ad yg mmbntu..tq

2 Balas

Pergi klinik dan hospital tu wajib sebab nanah, kan. Risiko jangkitan, bahaya untuk diri. Lepas dah kena dressing nanti, ikut arahan doktor / nurse cara yg betul bersihkan tempat czer tu. Slow motion. Jangan jalan laju, jangan buat kerja berterusan, jangan angkat benda berat melepasi berat anak. Amalkan posisi betul masa mengangkat, bangun tidur, nak berdiri, ambil barang kat bawah, dan lain2. Minum air kosong secukupnya. Elakkan makanan bergula dan tinggi karbohidrat sbb karbohidrat menghasilkan gula dan bakteria suka gula. Jadi, luka czer lambat pulih. Risiko jangkitan berterusan. Makan makanan cukup nutrien seimbang, lebihkan protein dan ambil makanan sumber vitamin C sbb protein dan Vitamin C bantu pemulihan luka dgn baik. Slow walk kat luar untuk dapatkan Vitamin D drpd cahaya matahari pagi.

2mo ago

Guna tisu/ kain pastikan tisu/ benang yg tak lekat pada tempat czer tu. Itu juga punca bakteria kat situ. Saya buat dressing tak sakit. Pergi klinik pun boleh. Masa cek anak kuning tu, boleh minta cek tempat czer

Saya ada baca jgk tip nk cepat kering luka czer ni kena betul2 kering. Keringkan dgn hair dryer atau lap dgn tisu kering pun boleh. Lpas kering letak iodin/ubat kuning,pastu keringkan lagi guna hair dryer(guna temp yg sejuk tu). Banyakkan makan buah oren dn jambu batu jgk utk luka cpat sembuh. Tapi kalau kalau smpai kluar nanah tu kena pergi hosp dulu. Bg doc check