Makan pedas bahaya ke tak ?

hi mummy , nak tanya bahaya ke tak kalau pregnant makan ramen sbb sy teringin sngt dan dah lama sangat dah tak makan. now dah 36weeks🥹.

6 Balas

Saya makan jer sis tapi sikit jer lah. Ni dah bersalin xsabar nak habis pantang nak makan sedap2. Dulu nurse saya pesan, apa yg teringin nak makan, makan sekarang. Nanti dah bersalin xdapat dah nak makan sedap2. Kena tunggu 2,3bln baru boleh makan sedap2

3mo ago

tu la menanti hari hm rindu nak makan sedap sedap😭

baru je terkena..pedih ulu hati sampai muntah2 sakit perut memulas....makan masak lemak cili api...skrg 37weeks dh..klau boleh elakkn xpyh mkn la klau tliur sgt mkn sikit je..perit sgt rasa...🥹🥹🥹

saya start 37weeks baru berani makan. craving sgt dari awal pregnant lagi tahan..lepas dapat makan tu mashaAllah nikmat dia tak boleh cakap 😂

Saya start 36 weeks jugak baru berani nk makan ramen.. Sampai dua hari berturut Haa makan.. Hahaa.. Konon nk bagi cepat laa bukaan.. Makan pedas2..

3mo ago

teringin sngt nk makan ramen sbb lama dh tk makan sbb tkut effect kandungan rupanya effect kpada kita je🤣. btw makan pedas boleh cepatkan bukaan jgk ke ?

makanan pedas x affect kandungan. tapi affect pada badan sis sendiri . kalau tahan pedas, okey je. kalau x tahan takut kena pedih hulu hati.

3mo ago

insyaAllah kandungan xde masalah mkn pedas. cuma bila dah preggy ni biasanya memang sng kena pedih ulu hati. sy pn jenis suka pedas2. tpi awal2 preggy memang xblh nk mkn pds. dh masuk tgh2 2nd trimester baru boleh mkn pedas.. hehe. standbg je ubat untuk pedih ulu hati. kalau tringin nk mkn pedas, mkn je.. nnti takut teringat2 pulak. hihi

kalau perut mmg jenis tahan pedas takda masalah pun