Baby poo poo

Hi mummy nak tanya baby saya full FM umur 2 bulan baby berak 2 hari sekali kdg2 berak sehari sekali je . Nak cakap dia sembelit najis dia lembut , minum susu ok mcm biasa , aktif main gerak kaki tangan semua ok . Apa masalahnya ye mommy boleh kongsikan tips tak . Ada yang cakap cucuk punggung dengan sabun buku potong kecik panjang then cucuk paksa baby berak tapi dh cuba kdg dia berak kdg tak pun ..

2 Balas

Dari segi medical, bukan semua kes yg boleh guna soap enema ni..Especially kes constipation yg kita suspect bowel obstruction (sembelit yg boleh menyebabkan usus tersumbat)..Ada kes yg perlu check by xray, especially paeds case..Kalau kes bowel obstruction tu, lain dh treatment, bukannya guna soap..Mohon jumpa Dr, dan biar Dr check perut anak.. Huhu hari2 guna soap, boleh irritate bowel anak nnt.. So scarry..

bby sy pn cmtu dh refer dr pakar dr ckp ok je..bby yg full fm max x berak 7 hari is normal..bby yg pakai formula max 5 hari is normal but be it kencing n kentut lawas n most important bila dia berak dia x nanges kesakitan..