Breast leaking tanda susu banyak ke?

Hi mummy, masa saya berpantang haritu bila saya menyusukan anak breast sebelah akan leaking. Sekarang ni bila susukan anak dah tak leaking. Adakah tu petanda susu saya dah kurang? Ada yang tahu ke?

7 Balas

itu kita panggil let down reflex. bukan petanda susu banyak atau kurang. itu fasa susu badan menyesuaikan diri dgn demand baby kita. selagi awak jaga DEMAND (permintaan) tak kisah dr baby directfeed or awak pump. selagi tu SUPPLY (pengeluaran/penghasilan) susu badan awak akan ada. Breast bengkak/padat bukan petanda susu badan kita meriah dan breast ringan/lembik bukan bermaksod susu badan awak xde

leaking basah habis baju bukan tanda susu banyak. dulu bdn kita baru lg dgn baby. skrg bdn dah biasa dgn keperluan susu baby, dah regulated, tak leaking @ kurang leak dh skrg.. mcm sy anak dh 1y, breast rasa lembik je, tp susu selalu ada je, marmet gitu2 pn trpancut je.. duluu2 breast rasa penuh pn susu kena beria marmet baru keluar

Berapa umur anak sis? LDR ni berkait rapat dgn hormon oksitosin yang melibatkan emosi kita..ada IBU yang mmg tak rasa LDR..tapi tu semua tak penting as long as anak dapat cukup susu dan pastikan anak menyusu kerap..kene selalu tenangkan diri Dan elakkan terlalu penat atau stress..

normal.. baru bersalin mmng bgtu.. sbb badan baru fasa nk sesuaikan diri dgn bayi newborn..nt anak makin besar susu akan ikut keperluan perut bayi awak..

awk msuk kelas kakdy hbfm kt fb...masih buka rsanya .mudah awk faham

Tidak. Itu maksudnya demand susu awak terkawal.

normal