Set postnatal

Hello mummy apa set postnatal yang mummy guna dan berkesan ye? First time ni kalau boleh lepas deliver baby pun nak maintain body cantik kalau mummy ada tips lepas delivery body boleh back in shape pun sila la share ye saya before pregnant berat 50kg sekarang dah 67kg ghisau takut berat stagnant lepas deliver nanti 😂 #preggymom #firstmom #bantusharing

6 Balas

saya anak 1st sebelum pregnant 56kg. masa pregnant 80kg (terkejut amat berat naik banyak masa tu 🤣). lepas bersalin tak sampai sebulan berat 48kg. masa ni guna set pantang Nona Roguy. jamu phytonatal dia memang buat lawas dan perasan berat badan makin berkurang. fully bf baby juga. makan masa ni tak jaga cepat kebulur jadinya lepas 8 bulan bersalin naik balik berat ke 56kg 🤣 Masa anak kedua berat sebelum 56kg, masa pregnant 67kg, lepas bersalin 45kg. pantang guna khidmat CL. sepanjang pantang tu CL bg guna set Sari Ayu. Ok juga tapi tak sepanas Nona Roguy. bertungku, bertangas dan bersauna. pada masa yg sama sy amalkan telan jamu jus Mutyara. Fully bf baby, makan memang jaga. berat maintain sampai anak 2.5tahun. lepas tu slowly berat naik balik ke 56kg 🤣 apa yg saya perasan bila stop bf anak je mesti berat slowly naik. ikut pada badan org. ada yg bf anak tp berat maintain tak turun, ada yg bf anak berat turun. sbb tu ibu yg bf anak cepat lapar. masa lapar tu jgn pula tibai makan manis, makan banyak². boleh makan tapi berpada. mcm sy masa lapar tu makan biskut cream cracker kosong cicah air milo/teh je (pengajaran dari pengalaman anak 1st) habis je pantang terus bersenam semula nak kembalikan otot perut ke asal.

3mo ago

boleh je sis sbb sy pun consume NR juga lepas czer 😊

Hi, first mom here👋Alhamdulillah my kid has turned 2y5m. I don't use any postnatal set, bengkung, etc. Nada sebab I tak suka. Before pregnant, 48kg. Pregnant 60kg. Postpartum 43kg😅 I did get my shape back but now I underweight. Currently still BF my princess. I'm not ready to wean off yet. Plus I'm working mom too. I've been juggling between my kid, my husband, my work. But I makan macam biasa. In fact lagi banyak from my husband. So yeah all this matter affected my weight and my calories burnt by my kid. 😂 I was GDM mom. Alhamdulillah it's not permanent. I'm not sure if my sharing tips will help you but ini yang I buat till today. After delivery till now I just jaga makan and exercise regularly. Jaga makan as in more in real food. Processed food, fastfood, junkfood, sugary food/drink are minimal in our (my little family) diet. Less sugar/salt added in cooking. Could be no sugar/salt added at all. No MSG added. So yeah healthy cooking at home. I just share with you my real life experience. Hope it helps you.

sye memg dr sblum preggy da underweight, 45 kg.. ble preggy berat naik 20kg.. lps bsalin, berat sye cpt turun.. tips nye? x sempat nak mkn.. hahhaahhahahaha sye jnis yg x pndai nk mkn cpt2, so memg tggu baby tdo bru mkn.. slagi x tdo, sye pun x mkn.. jdual mkn x mnentu, ble penat, sye rse nk rehat2 je.. ble mkn pn mkn sikit je perut da msuk angin kot.. skg memg berat sye da kembali ke underweight..

3mo ago

tips tak sempat nk makan tu bahaya. 🤣 sy sblm pregnant underweight 42kg, last sblm bersalin 56kg, lepas bersalin,dlm 5m 43kg, now anak 23m masih bf berat 48kg😂🤣😂😂🤣dan masih menaik risau 50ni

Set postnatal untuk self care during postpartum, not to lose weight sis. Mine tips, bengkung never miss for belly to back in shape. Keep breastfeed as it can helps lose weight, rahim pun cepat kecut sebab bf. Eat healthy food.

masa dlm pantang mkn rebus2,minum air masak byk..habis pantang badan dah elok boleh bersenam mkn jamu periuk

Dia jgn kurus tapi solid Keep on mkn jamu je kak mmg body Melentik dalaman pon oky terjaga