Episiotomy

Hi mummy. Ada tips atau pengalaman penjagaan 4th degree tear episiotomi atau gunting selepas bersalin tak? Selalu berapa lama sembuh ye. Tqq

2 Balas

Kalau saya,1st kena jahit.kena gunting gak Masa tu. Lepas abis bius,sakit Nye mmg xleh nk kata dah.sakit sgt.naka berjalan no bangun Pon xmampu dah.2 minggu ulang alik ke hospital Masa ank kuning.naik trun tangga sbb rumah tingkat 4. Luka xsembuh.makin truk.bernanah,bengkak,berbau,berdarah sbb jahitan dah terbuka gara2 bengkak.saya xpegi klinik Pon sbb takut akan dijahit semula.nurse soh cuci dengan bersih2 n rendam guna air garam.saya try buat tapi xjugak sembuh2.hampir2 nak meroyan.suami saya pegi kedai ubat cina,cina bagi ubat serbuk.ubat tu utk luka2.tapi xtau utk Luka jahitan boleh ke x.saya try je.tiap Kali lepas Mandi lepas kencing,saya Akan letak ubat serbuk tu n angin Kan. Saya hanya pakai sarung je. Saya biarkan je trbuka.supaya sentiasa kering.sbb kalau jahitan Kita basah n lembab,Akan jadi lambat sembuh.ubat serbuk cina tu mmg bagus.saya pakai 4 Hari je,trus jahitan bercantum n tanggal sendiri.kulit lama Luka tu kering tanggal sendiri tumbuh kulit baru.

Saya dulu digunting. Luka sembuh dlm sminggu lbh. Pastikan tmpt tu sentiasa kering. Lap kering lps membuang. Sesekali anginkan dpn kipas.. Biar berangin sikit. Spaya. Cpt kering..