Bersalin 3rd degree tear

Nk tya ada x yg ada pglmn bsalin koyak 3rd degree tear?berapa lma luka jhit tu sembuh?n berapa lma pantang utk bsama suami?

4 Balas

pantang dgn suami 100 hari sebaiknya . tp lgi lama lg elok sbb nak pulihkan rahim . bgi otot2 dlman tu sihat spenuhnya . bncang dgn suami baik2 ye . wlpn dlm islam klau darah nifas dah hbis bole jer bersama trus tp sebaiknya utk kesihtan bdan kita baiknya pantang lama sikit lg la . jahitan ni akan smbuh klau btul pnjagaan , contoh lepas apa2 aktv sprt kncing mndi berak kena pastikan jahitan tu kering . awak kangkang depan kipas besar utk keringkan . guna hairdryer pn bole tp bising la . then klo ada ubat sapu la ubt . gel2 ke yg bole cntumkan luka . awak bt research kat fb atau gogle

7mo ago

klau berak awak jgn teran tau . biar je kluar sndri . main dgn nafas awak . tk pe klau lama kat tndas tp pstikn anak ada yg jg .

Em takde pngalaman . Tpi kalau nk cepat sembuh luka , sy hari2 setiap masa stiap wktu mkn ikan haruan goreng . Sgt cepat baik luka jahitan . N sy berpntang cara org dlu2 . Minum air sejuk ape semua tu takde . In shaa Allah luka cepat sembuh

Saya banyak makan ikan haruan , dan buat sith batz alhamdulillah dalam 10 hari dah makin baik luka . Memang kena jaga makan

7mo ago

sis jga mkn cmna ya?ayam blh mkn x?sy ada jgk bt sitz bath..tp xhari2..

buat rendaman sith batz ke apa namenya klau tk silap , rendaman n besen tu bole cri kat shope

7mo ago

Ye btuk buat rendaman faraj hari2 utk cepat baik luka ngn jahitan