Pengalaman scan baby

Hi mummies yg dah 5w atau 5w+ nk tanya ada yg dah scan ke? Atau awal lg kalau nk scan? Share lah pengalaman 1st time scan 😊

38 Balas

Saya first dpt tahu upt positive saya terus pergi klinik swasta nak comfirmkan mula ii scan dari atas tak nmpk then doktor tu suggest buat tvs scan dari bawah sbb saya nk jgk nmpk kantung tu then waktu buat tvs alhamdulillah dh nampak kantung tp kecik sgt mcm biji anggur😂 then terus ke kk nk bkk buku pink mula ii dorang akan suruh buat upt test then kalau positive dorang akan panggil untuk scan nak tgk baby tp time tu baby saya kecik sgt jd nmpk kantung je doktor kk suruh dtg lg 2 minggu untuk tgk perkembangan lps 2 minggu dtg balik alhamdulillah baby dh nmpk kepala badan semua❤️ sis jgn risau kalau setakat nk tgk perkembangan baby sebulan sekali tak ada masalah sbb kalau kita tak monitor dari awal lg bahaya kita sendiri tak tahu risiko dia mcm mne kot bdn kita kurang protien ke atau rahim kita lemah ke kalau dh scan awal at least kalau ada apa ii masalah doktor akan cpt ii bg jln penyelesaian☺️

saya masa pregnant anak 1st. upt blur terus g scan, ikot period 8w tp xnampak apa. repeat lepas 2minggu pon xnampak. terus doktor refer hosp suspect kandungan luar rahim. nangis2 g hosp. sekali scan kat hosp, ada je cuma baru 3/4w. pregnant ke2. upt da pekat, terus g scan jugak sbb xtau da bpe week, da setahun x period. tp xnmpk apa2 jugak. rahim pon xtebal, doktor kata xde tanda2 pregnant. doktor suruh repeat lepas 4minggu, takut repeat awal2 xnmpk. alhamdulillah lepas 4minggu baby da ada heartbeat, da ada bentuk kaki tgn kepala bdn. anak ke3 nnt, kene scan lewat2 sikit. sbb sekali scan je rm80 walaupon balik rumah hampa xnampak pon kantung 😅

Sy pergi scan masa 5w sbb ada bleeding,,lepas tu scan lagi msa 6w mcm tu sbb bleeding lagi,, 7w pun scan d hospital sbb bleeding fresh blood,,msa ni smua scan xnampak baby,,then msa 8w p klinik terdekat scan lagi msa tu nampak la bby dn heartbeat dia,laju jantung nya.nangis2 sy dalam blik tu🤣🤣 last scan msa 9minggu d klinik lepas buat buku pink,,alhamdulillah bby sihat mmbesar ikut tarikh sepatut nya,,due sy 8march 2023

2y ago

Risaunya Fresh blood tu.. Sampai situ baca dah dub dap.. Lastly baca alhamdulillah.. Semoga dipermudahkan sis,.. Due date sy feb 2023

boleh scan cuma nmpk dgn x nmpk tu depend teknik doktor/sonographer Dan mesin yg dia guna... kalau alat mesin canggih boleh je nmpk...sy scan 4w nmpk dot kecik je...dia scan kt Rahim Dan scan melalui vagina skali.. risau Lak kalau awak scan awal xnmpk nnt jdi risau... seeloknya 8week lagi Bru scan lagi2 kalau anak 1st... sy yg 4week tu anak ke 2... anak 1st dlu scan msa 8week2days nmpk jntung dh ..

2y ago

Tu lah sis ank 1st ni. byk baca org ckp awl lg ada yg ckp ank 1st sng npk scan awl. Tu tak tahu yg mana 1, nk scan awl ke tunggu dlu 😅

sy scan mse tu xdtg period nk dkt 2 bulan lbih..cek hcg naek 2 line..buat appoimnt gn kk..ari ptma scan da nmpk bby n heartbeat mse tu usia janin 6week 6 day..dktr soh dtg lg 2 mnggu sbb nk pastikan usia bby..sbb kiraan period gn bby mcm lari sebulan..tp ikot scan bru 6 week..jdi ikot eed yg dr bg la..skg da besalin bbg umor 3 bulan..Alhamdulillah

Sy scan 5w1d Alhamdulillah dh nampak kantung. Ada stgh org tak nmpk lg. doc ckp mungkin sbb machine dkt klinik ataupun kulit/lemak bahagian perut tebal sgt. Itu pun boleh jd sbb tak nampak kantung. Susah hati ja selagi tak confirm kan dgn doc walaupun mak sendiri bidan 😂 goodluck sis 💪🏻

Haritu saya scan masa 4 minggu. End up kena masuk hospital sebab doc klinik swasta kata ada free fluid takut ectopic atau fibroid. Pastu kena warded sehari. Doktor2 gov bising jugak kata awal sgt pg cek padahal sbnrnya tak ada suspek ectopic @ apa2 pun. So better tggu je at least 6-8 minggu kot.

sebenarnya masih awal la tp ikut mesin scan/badan kita juga. scan swasta ni berbayar, tu yg org pergi time 8-9w sbb nak confirmed ada heartbeat so boleh terus buka buku☺️ tp kalau berkemampuan nak scan byk kali, scan skrg pun boleh

2y ago

Ohh tu lah scan time ada heartbeat baru syahdu sikit kan 🥰

masa 29/08/22 hritu sy scan utk confirmkan pregnant..tp bru 4week kantung pun kecik sngt 0.73cm lgpun masa tu blum late period lg tp upt dah terang sngt..lpas tu dktor suruh repeat scan week ke 7 nnti.. skg bru 5w1d hihi..

Klau dgn gov, x digalakkan awal2 sgt. Biasanya buka buku pink antara 8-12w nt akan ada 1x doc scan. Nk p swasta blh, cuma awal ni kdg nmpk kantung je.. so terpulang. Xmaw nt klau xnmpk lg ke apa buat kita tmbh risau je..