Hi mummies. What was the first food you introduced to your baby?

688 Replies

THE ALMOST COMPLETE GUIDE FOR STARTING BABY'S SOLID FOOD JOURNEY. 1. APA NAK MULA UTK MAKANAN PERTAMA BABY? RAMAI ORG SUGGEST NESTUM2 TU? -Digalakkan mula dengan rasa TAWAR (puri nasi/sayur). Ini supaya anak tak memilih makan sedap semata. Bukanlah selamanya anak makan tawar. Lepas 2 x menu tawar, boleh 1x menu manis buah. Then tawar semula. Paling mudah? Mulakan dgn puri/bubur nasi 0. *TAK KISAH NAK GUNA BERAS BIASA, BABY RICE TETAPI BERAS PERANG KURANG SESUAI JIKA ANAK ADA MASALAH BERAT BADAN X NAIK CANTIK. -NESTUM/BABY FOODS INSTANT TIDAK DIGALAKKAN SAMA SEKALI! Makanan sebegni byk ditambah pelbagai bahan tidak asli dan gula. Boleh sebabkan anak x suka makanan lain yg tidak bergula. Jangka masa panjangnya tidaklah bagus utk anak. -TAK PAYAH KESIAN2 sngt anak duk makan tawar. Bukannya suruh 20 tahun bagi tawar pun 😅 1,2 bulan saja tawar. Lepas tu mix ayam, saderi, cheese bagai xyah garam gula pun sodap wooo makanan anak tu. LATIH ANAK SUKAKAN REAL FOODS! GUNA perisa asli. Nak masin? Guna saderi or cbb, nak manis? Kurma or sweet peas kr sweet potato. (Madu hanya utk 1thun ke atas). 2. TEKSTUR MACAM MANA NAK MULA BAGI? -rujuk gambar 1 - -Digalakkan tekstur PURI. Puri bermakna makanan itu adalah HALUS, TIDAK BERKETUL & TINGGI CECAIR. tujuannya spy anak mudah menelan & mudah membuang air besar. 3. ANAK BERAPA BULAN NAK TUKAR TEKSTUR? -Tiada syarat khas. Mula bereksperimen dgn tekstur selepas anak 7 bln ke atas sgt digalakkan. Masa 6b anak hanya makan tekstur puri halus, boleh jadi masa 7m anak dh bosan. Jadi BOLEH GUNA 70:30. maksudnya campurkan 70% puri dengan 30% tekstur yg dilenyek2 halus. Gaul2 sebati. Ini membolehkan anak belajar tekstur baru tanpa perubahan mendadak sgt. 4. ANAK SEMBELIT KE NI SEBAB TAK BERAK2 PUN? Ya sembelit sekiranya anak meneran sampai menangis dan najis keras berketul ketul. Atau berdarah selepas berak. Jika sembelit berikan anak 4 P (Prune, papaya, Peach, plums) / buah naga/ pear. Elakkan brokoli/carrot/kentang/bunga kobis/ nasi/ epal. Tak digalakkan masak bubur campur carrot,kentang brokoli sekaligus bgi anak berusia 6,7bulan. Tidak sembelit sekiranya najis agat liat, meneran tapi tidak menangis & MENYUSU LEBIH BANYAK DARI MAKAN PEJAL. 5. MCAM MANA NAK TAHU ANAK SESUAI KE TAK DENGAN MAKANAN NI? -Digalakkan pada 6 bulan utk buat 4 days rule. 4dr membantu kita KENAL PASTI ISU DGN SEJENIS MAKANAN TERSEBUT. 4DR ni bermakna memberikan anak 1 jenis makanan pada 4 hari berturut, contoh kita mula bubur 0. So bagi bubur 0 saja utk 4 hari tetapi kuantiti boleh ditukar. Hari 1 bagi 2 sudu teh, hari 2 bagi 3 sudu teh, hari 4 habiskan semangkuk 2oz. Selepas anak pass 2 jenis makanan, boleh mix contohnya bubur 0 4dr, puree brokoli 4dr. Pass dua2 so next bubur + brokoli 4 dr. 6. ANAK SEMBELIT/RUAM/CIRIT MAKAN BENDA NI 😭😭 APA NAK BUATTTT??? BERHENTI BAGI MAKANAN TERSEBUT. hanya berikan susu utk 24jam supaya beri peluang perut anak rehat sekejap. Besoknya berikan makanan lain. 7. BERAPA BANYAK NAK BAGI MAKAN NI? SEMANGKUK KE SEPERIUK KE? -Mulakan 1,2sudu teh saja pun xapa. Boleh beri sehingga 2oz pada satu2 masa makan jika anak suka. Tak perlu paksa2. 8. ANAK MAKAN SIKIT SANGAT, CEMANA NIII, DIA NAK NYUSU SAJAAA? -tukar strategi! Berilah makan sikit2 tetapi kerap. Pendeknya, berikan 1,2 sudu teh setiap kali sebelum anak menyusu, jadi setiap hari anak akan makan dlm kuantiti yg tinggi walaupun dia x habiskan 1 mangkuk sekaligus. 9. ANAK DAH 10,11BULAN TAPI MASIH SUAP BUBUR SAJA, BOLEH KAH? -boleh tak salah, tapi taklah digalakkan. Seeloknya pada usia ini KENALKAN FINGER FOODS kpda anak. (Baca post finger foods, panjang bab ni, malam ni saya post bab ni). Tekstur yg lebih kasar membantu anak dlm belajar mengunyah, meningkatkan kemahiran menelan, kemahiran motor & beri anak berdikari secara perlahan lahan. Tapi xpayahla sampai memaksa 😅 Ikut rentak anak. Harini dia x boleh, besok cuba lagi dan lagi. Yg utama JANGAN PUTUS ASA dlm melatih anak makan! 10. KENAPA DAH CUBA TEKSTUR MACAM2 DAH UBAH RASA ANAK MASIHHHH TAK NAK MAKAN? -normal. Semua mak ayah ada lalui saat2 mcam ni. Jangan kecewa 😊 ada beberapa punca anak xnak makan, antaranya ialah SEDANG TUMBUH GIGI / ada ulser/ lidah belum cukup elastik menghadam sesuatu jenis makanan tersebut. 11. EH TAPII ANAK DAH ADA GIGI 2,3 BATANG, XKAN GATAL GUSI PULAK? Ibu ayah, anak2 belum pandai bercakap jadi segala rasa tidak selesa semuanya ditanggung sendiri. Maka sabarlah. Pada 2 tahun pertama ini, berpuluh batang gigi anak akn tumbuh. Jadi dah tentu ada masanya anak akan rasa moody kerana perlu hadapi mcam2 perkara dlm 1 masa. 12. BERAPA BANYAK AIR MASAK NAK BAGI? baca penjelasan lengkap disini https://web.facebook.com/NurFatienAtiqa/posts/2138543492826946?hc_location=ufi 13. TEH, KOPI, JUS BUAH, AIR KOTAK TU BILA BOLEH BAGI? -sememangnya TIDAK jika anak bawah 2 tahun. Teh kopi ganggu serapan zat makanan dlm perut, itu kang berat anak x naik2 pun padahal makan banyak. Air2 kotak sgt2 bergula. Kang anak ketagih gula kan susah. ~~~PEMBERIAN MAKANAN ANAK2 ADALAH FASA PEMBELAJARAN YG SGT2 PENTING.~~~ *** JANGANLAH rasa membazir masak pelbagai menu tetapi anak x mahu makan. Setiap usaha, duit dan masa kita itu adalah PELABURAN MASA DEPAN. Hasil memang x nampak skarang tapi akan nampak 2,3 tahun mendatang bila mana anak tidak memilih apa jua makanan 😊*** Hakak Kantin, Happy Baby Foods Malaysia #fatienbftips #hbfmbabyguide #hbfm6month #6bulan — with Adibah Hamzah.