baby kurang gerak

hi mummies nak tanyalah kan , skrng 37 week baby kurang gerak kalau nak dapat 10 gerakkan tu lambat sgt tak macam selalu , biasa kalau pergi hosp ada kemungkinan tak kena paksa bersalin 🥺

6 Balas

saya minggu lepas pergi hospital sbb xcukup 10 gerakan + perasan tak gerak lebih 2 jam.. Dr pantau lama jugak la, ctg ok, cuma saya perasan selama2 pregnant drpd awal lagi selalu susah nak scan sbb baby aktif sangat sampai susah Dr nak ukur saiz dia.. tapi masa yg x aktif tu, laju sangat Dr dapat ukur saiz semua waktu scan sbb memang tak bergerak langsung.. so bab kena paksa bersalin ke tak ni, rasanya tgk keadaan baby jugak kot.. kalau semua ok, dan baby dah gerak, Dr akan release je.. tp lama jugak la duduk pac tu, 18 jam jugak.. 😅

gerakan baby sye tak teratur..kdg dia gerak,dia terus gerak selama 5 minit tak berhenti..pastu nnti dh berhenti,lamaaa nk buat gerakan baru...sye jd pening nk set masa dia cmne..kdg selang 1 jam 2 jam bru ad pergerakan baru lepas 5 minit dia gerak non stop tu

Klu sy kira start jam 8 am, if jam 12 pm tak cukup 5 gerakan sy consider dia kurang gerak. Tp apa kita blh buat sblm pergi hospital, minum air sejuk, makan manis, tepuk2 sikit bg dia bangun or gerak. Jika tak berhasil jgk, terus pergi, jgn tunggu lg

2y ago

10 gerakan sy normal jam 5-6 pm dah complete. Tp ada jgk jam 7 pm baru complete. Start jam 8 am

Baby makin besar dalam rahim jdi dia kurang sikit gerakk.. tpi yakin ckup punye gerakkan 10 kli sampai 9mlm😊 kalau x ckup sampai 9mlm better pegi hospital☺️

sy mula kiraan jam 9am-9pm, ckup gerakan 10 kali kul 6.30pm cmtu la, blom penah lewat.. sy skrg pregnant nk msok 37w .. 1hb 10 admit sbb GDM on ubat

Selalu klu ckup 10x pkul berapa, skrg pkul berapa?