ibu yg ada anemia and thalasmia

hello mum ada tak yg pernah melahirkn so far ok jer mksd sya melahirkn normal dan tanpa masalah berat?

1 Balas

Saya ada anemia masa pregnant anak pertama. Bacaan hb paling rendah 7.2. Doc suruh saya buat ujian darah utk mengesan saya pembawa thalasemia ataupun tidak. Tapi bila result keluar negatif je, saya tak ada thalasemia. Saya bersalin normal, sekejap je sakit around 25 minit dlm LR. Tapi baby saya kecil, 2.4 kg. Tapi baby saya sihat dan sekarang dah 5 tahun

5y ago

Saya memanh rajin bergerak dari awal pregnant sampai la hari sebelum bersalin. Maksudnya saya rajin buat kerja rumah, dan pagi sebelum saya bersalin sempat lg saya berus lantai bilik mandi dan cuci kain guna tangan tanpa mesin basuh. Dan saya selalu bersama suami, memang petua utk cepatkan bukaan serviks. Seminggu sblm bersalin ada keluar darah sedikit(spotting). Saya kontraksi pada hari yg sama saya bersalin. Sakit pun tak lama