Pantang...

Mulanya nak pantang rumah sendiri ambil cl untuk 10hari je, rm1200 sebab ada promo. Mak saya takde. Mil pula jalan bertongkat. Jarak rumah ngn mil pun cuma, 3minit macam tu je. Mula mil okay lepastu kakak ipar ttbe cakap ambil cl dengan kawan dia, 1500 siap tidur rumah tapi syaratnya kena rumah mil kalau rumah sendiri cl tu taknak. Saya pun blank, sebab saya tak cakap pun saya nak cl yang stay tidur rumah saya.... Saya memang nak pakej cl ulang alik harihari je adoiiii dahlah lagi mahal, suami saya bukannya gaji besar, beli barang baby and ambil cl ni pun duadua ikat perut Lagi satu, rumah mil tu ada kakak ipar saya tu duduk sekali dengan suami. Bertangas, urut apa semua kena buat diruang tamu. Toilet ada satu je dan sempit. Ruang tamu tu pula berhubung dengan semua bilik & dapur jadi orang memang lalu lalang. Saya, dah explain pada suami bab aurat dengan suami kakaknya dan adik lelaki dia. Lagilagi mereka jenis hisap rokok dalam rumah/bilik tidur. Kesiannya baby nanti. Mula dia faham dan cakap akan cuba pujuk mak nya. Tapi tadi dia kata mak suruh juga kesana 7hari, sebab kalau suami nak rehat dia boleh tengokkan juga and mak dia tak bagi suami saya, cuti kerja even 3hari je masa saya pantang, maknya kata rugi grrrr. Lepastu siap suruh saya tidur sebilik dengan cl yang dorang nak ambil tu supaya bila baby nangis dia akan settlekan. Saya perlukan suami bukan makcik entah mana mana dekat sebelah 🤣😭 Lagi mengejutkan, cl tu ada jual produk kurus, cikgu zumba yang buat kelas dirumah, belajar mengurut jadi cl dengan maknya yang ada pengalaman jaga menantu pantang je 😱 Next, tadi mil saya kata, nanti takyah beli buah ngn sayur. Pantang kena makan nasi dengan ikan je, lainlain tak perlu. Minum air masak je tapi tak boleh banyak. Aaaa baby belum keluar dah rasa stress nak pantang 🤣 Pastu mil saya dengan kakak ipar ni suka ikut pantang larang orang dulu. Contoh, masa pregnant tak boleh menjahit nanti lubang tak terbuka, senduk nasi takleh berkesan lubang senduk tu nanti lubang berulat blablabla. Saya kalau yang tak mudaratkan saya malas layan, ikutkan je. Tapi bila dia kata baby 3bulan dah nak bagi makan nasi terus makin seriau. Faham ni cucu pertama tapiiiiii aaaa due date bulan 9 nanti, harap sempatlah saya bodek suami pantang dekat rumah je. Rimas woo bila bayangkan nak bertudung je waktu pantang, nak susukan baby lagi aaaa, lepastu siap suruh angkut tilam dari rumah kami untuk tidur sana aaa banyaknya kerja Sorry semua saya cerita panjang pula🤣Saya ada anxiety and depression bergantung pada ubat jadi memang taknaklah tidur dengan makcik mana tah tu. Orang nak suami yang support sebab dia janji pun pantang dia nak ada dengan saya je sebab masa pregnant, saya kena covid teruk, demam panas, sakit teruk semua sorangsorang je. Pastu saya ni jenis cepat rimas atau rasa macam seram sejuk bila tak sedap badan dll, jadi saya takut stress pula kena bertudung and pakaian lengkap, nanti nak kena pack barang baby lagi untuk kesana lepastu balik nak kena kemas lagi ayoyoyo takmoo. Suami saya macam anak mak sikit, dia memang apaapa utamakan mak dia. Tapi dia faham bila saya explain or kata taknak buat sesuatu yang mak dia suruh. Cuma kalini kesian dia macam tersepit. Mungkin saya patut redha jelah 😩

56 Balas

kalau macam tu la sikap mil dan sil awak better jangan duduk dengan dorang. lebih waktu pantang ni kita kene kawal emosi. dan nak dibantu oleh suami. bukan org lain. suami je supporter kita. sebb suami je tempat kita boleh bermanja dan mengadu apa2. kalau org tak kenal, nak.minta apa2 pun malu kan. kes kawan sy dia pantang rumah mak mertua, ada ramai adik lelaki duduk sekali, dah lah bilik panas sangat, kene pakai tudung je, nak susu semua tak selesa, toilet berkongsi, nak pulak kuat nangis, dia stress sangat sampai meroyan. dia cerita dia gelak sorang2, jerit2, dan biarkan je anak dia menangis. jadi sangat bahaya...tolong jaga emosi. memang tak faham jenis org tua yg bagai mendera anak menantu pantang dengan bende karut. sy pun pernah kene tapi dgn mak sendiri, itu ini tak boleh makan, air tak bgi minum banyak. sangat merepek. sampai sy sakit. last2 seminggu je saya ajak suami ambil saya balik duduk sendiri dgn suami lagi bahagia. 😁