Sedih kita macam ni

Mula-mula rasa syok la tanya2 kat sini. Tapi tu lah, sedih bila kita tanya ada org kata kita tak membaca. Rasa mcm tak seronok pula ada negative vibes mcm ni. Kitanya excited first time. Lagi2 kat sini ramai mommies, boleh share pengalaman, jwb soalan. tapi bila ada negative vibes, xpyh la awk komen .. terima kasih sgt ya

17 Balas

actually everyone pun start dgn 1st time. and i as ibu bakal anak 4 pun i excited bukan 1st mom je. pendapqt sy je ya and its up to you nak menerima mcm manq. apa yg awak tanya tu tak salah pun qnd yg jawab dlm tu pun sy rasa mostly menjawab soalan awak. betul la juga apa yg disarankan oleh ibu2 yg lain tu. cuma cara penerimaan kita tu beza2. bg sy kan kalau sy kat tempat sis sy ambil apa yg saya nak. yg sy takleh terima sy letak tepi. sbb kadang org lain bukan nak sakitkan hati kita pun kita je terasa sendiri. sbb tu sy kata kalau kita rasa takleh terima jangan ambil simpan dalam hati. buat apa kita ambil serious smpai makan dalam sgt sedangkan kita tak kenal pun org yg jawab tu. entah mmg perwatakan dia ke jawab camtu kan. sy rasa kita ni semua patut lebih matang sbg mana kita rasa org tak payah komen macam tu juga kita tak payah tanya kalau kita rasa kita ni senang nak terasa. kalai tgh emosi bagi gula pun rasa masam sis. jd buang yg keruh ambil yg jernih. tak berbaloi nak simpan dalam hati sabit soalan pasal tembikai je pun 😊😊

iya awak , betul tak salah pun nak bertanya. kita ni first time mmg banyak tak tahu kan. saya suggest kan, sebelum bertanya dulu, awak cuba search dulu dalam apps ni pun banyak sgt info. contoh la jenis makanan ke, dalam ni semua ada list. soalan soalan lama pun kita boleh search dan baca. kalau ada sesuatu yg awak search tapi tak jumpa, tanya lah. mmg kdg byk sgt soalan sama yg orang tanya , dan ada mulut yg tak reti kawal ni akan bash balik. jadi untuk elak jadi gitu, awak cuba cari dulu dalam ni ya. sbb yelah mulut orang kita mmg takleh nak kawal. utk elak awal emosi jadi kita cuba gali dulu dalam ni

Pedih nak telan tapi itu lah realiti nya . Bakal menjadi ibu ? Dah menjadi ibu ? Sedang menyusu kan bby? Kita mmg kene gali ilmu nak lalui fasa2 semua tu . Kdg tak salah bertanya tapi kdg benda dah ada dlm app ni dan sngt mudah untuk kita fhm . Bdn kita tak sama sis . Ada org boleh makan ada org tak boleh makan . Ikut penerimaan bdn masing2 . Bakal jadi ibu hati kene kental sebb banyak fasa lagi awak akan tempuh . Mulut2 manusia ni kita kene hadap . Kdg2 sampai terkedu dgn perkataan org . Tapi itu lah lumrah kehidupan . Ibu 3 anak hadir 🥰

maybe boleh ubah sikit cara bertanya kut. instead of tanya "boleh ke tak etc etc?", cuba awak tanya macam "kenapa eh ada yg cakap tak boleh, ada yg cakap boleh etc etc?" ke. baru mommies dalam ni pun akan triggered untuk berfikir sama2. biasakan diri bila dapat satu2 info, tanya balik, why & how? nanti baby keluar, dah pandai cakap, haaa memang dua tu yg akan banyak dia tanya. jadi kita train otak kita sesiap, tak tunggu anak yg tanya nanti baru kita terpinga2 😆

biasalah msa2 preg ni hati sensitif sgt😆sy msa memula preg pun cmtu jugak banyak bnda yg sy xtahu..klau blh smua benda sy nk bertanya..tpi bila search dkt google jumpa la jwpanya,pastu bila jumpa nurse tnya blk dkt nurse..kalau bkn tnya google o nurse blh bertanya kakak ke cmtu lah...makanan2 ni selagi xmemudaratkan ambil la secara bersederhana xmlsh pn...blh search apa kebaikan&manfaat buah2an tu if ambik msa preg...try n error

Xpeww die sorang je tu mcm tu kot , mmy yg lain masi ada yg boleh jwb bagus2 . Sy fhm perasaan awak as a first time mom mmg kta nk trbaik untuk kandungan kita smpai apa yg kita nk mkn pun kita berhati2 nk mkn ke x . Sabar saja la, sy pun kdg pernah tny soalan yg bagi org lain mengarut tp bagi kita , kita nk tahu sbnarnya. Huhu . Chin up mummy 😘

poin dia senang org tanya... kalau awak tahu awak jawap.. kadang2 org dah search tapi kadang2 lain2 x sama jawapannya. so org yg tahu sepatutnya bagi jawapan dengan baik. kalau rasa malas nk jawap tak payah jawap.. x de lah keluar pekataan yg menyakitkn hati org lain... jangan ckp nk jadi ibu ni kena kental.. semua tu atas budi bahasa masing2...

kat mana² pon akan ad yg jenis negatif mcm ni sis.. yg sis rasa negatif sis buang amik yg positif.. kadang nada orang lain tapi penerimaan kita lain.. kita tak bole kawal nada cakap orang untuk buat kita positif... untuk positif tu atas diri kita sendiri.. maaf ya kalau sis rasa sy negatif🥰 sekadar berkongsi

dah baca ,sebenarnya itu bukan negatif vibes sis kalau kita baca dri nada positif..Itulah kenyataanya hehehe kita semua akan melalui & mengalami pengalaman pertama kali menjadi ibu..mmg sampai bila2 kita akan sentiasa mencari ilmu yang baru sbg ibu

6mo ago

Pastu ramai dalam ni yg budayakan apa2 shj nak bertanya termasuklah hal dalam selimut,dh simpan mana rsa malu tu..Takan la semua benda nak tanya dlm ni...pastu bila sorg tanya psl Upt Semua pn nak ikut up upt positif,bukan ke tu pn blh mengundang penyakit ain..terang2 dh tulis dkt pack tu..kalau xyakin cuba g kinik terus,,dlm ni bukan semua ahli nujum boleh tahu pregy ke tak..Okay jugak la kalau post "sy disahkn + pregy ,doakan sy bla blaa blaa" ni keluar2 soaln..."betul ke sy mengandung"..huhuhu

ignore je negative vibes. sy dulu 1st mom, tak suka rasa stress2 sbb nanti anak pun ikut stress. so be happy je sis. apps ni pun sy jrg nak buka. sbb nak elakkan negative vibes. bila perlu, baru la cari info2 kat sini. just enjoy ur pregnancy. sbb nanti lepas bersalin,mental kena kuat.