cara pembersihan selepas bersalin

Hi.. Momy to be nak tny... Kalau lepas bersalin tu kan.. Cara pembersihan nya macam mana..?? Mandi macam biasa.. Lepas tu kalau nak solat mcmna.. Sbb lepas bersalin tu kan keluar darah..?? Stiap kali nak solat kena mandi wajib dlu ke..?? Lepas tu cara solat tu mcmna..?? Duduk ka?? Mengiring ka?? Baring ka?? Mohon pencerahan nya momy² ..

18 Balas

xpe sis dlu pon xtau sy ggle tp xsalah sis nk tanya soalan mcm nie kt sini...maklumat penting sbb stengah org akn ingt mandi wajib ja...xtau ade wiladah tu.......😊

Selepas bersalin tu darah nifas. Selagi x habis darah nifas keluar selagi tu kita x boleh solat kecuali itu darah istihadah ( darah penyakit)

Lepas bersalin Kita kena mandi wiladah.mandi wajid lepas bersalin.ada orng buat Mandi wajib ni lepas bersalin.ada yang buat sekali dgn Mandi nifas.

Kena hbis drh nifas dlu dik/kak.. Xboleh trus solat.. Then klo nk sentiasa pahala boleh keep on dzikir..

Dik lagi senang tgk website j.. mcm2 info Ada. Itu lg bagus tulis j apa yg Kita nk tahu di halaman website tu..

Darah nifas xboleh solat, kne tnggu stop mcm period jgk.. tmpoh pndek nifas 40 hari, tmpoh pnjang 60 hari

Apo nya lepas bersalin nak solat. Aduhai.. Darah nifas kan.. Tggu suci mcm period tu, solatlah

5y ago

"Org nk jd mak kena lah pengetahuan luas" Kalau x tanya..x google.. x cari sumber2 agma yang blh dirujuk ilmu xdtg brgolek ye puan..puan yang brtanya soalan di atas mungkin keliru atau nk kepastian lagi dr bakal mak2 yang ada pglman dan ustzah2 dlam ni..bersangka baik lah ye whai ibu2

sebab tu mase sekolah dengar ape cikgu ajar 😪

5y ago

Biarlah dia nak reply pun . Ayat dia pn x kasar mcm kau . Ni apps dia yg dload bukan apps kau jgk pun kan . Kau triggered knp ? Butthurt gila kau ni