cara pembersihan selepas bersalin

Hi.. Momy to be nak tny... Kalau lepas bersalin tu kan.. Cara pembersihan nya macam mana..?? Mandi macam biasa.. Lepas tu kalau nak solat mcmna.. Sbb lepas bersalin tu kan keluar darah..?? Stiap kali nak solat kena mandi wajib dlu ke..?? Lepas tu cara solat tu mcmna..?? Duduk ka?? Mengiring ka?? Baring ka?? Mohon pencerahan nya momy² ..

18 Balas

Hai awk . Lepas bersalin tu akn keluar darah, namanya darah nifas . Mcm haid, x perlu solat . Its depend jgk berapa lama dia keluar darah, paling lama 60 hari . Tp ada yg sekejap 26 hari .. Tp nanti jgn terkejut klau darah tu keluar hilang, pstu keluar balik . Tu still darah nifas .. It's okay awk bertanya, sbb x tahu . Benda boleh belajar 🤗 belum terlambat .. awk jgn terasa ke apa kalau org gelakkan awk ke perli awk ke . Depa tu bijak sgt smpai sombong sikit cara jawab tu . Chill ok . Take care 💪

bagus soalan ini...klau selepas bersalin xde lnsung keluar darah nifas maka wajib mandi wiladah... cara mandinya sama spt mandi wajib slps haid.. n niat nya shj aku mandi hdas besar krn allah swt.. n bleh solat baca quran spt biasa.. tetapi andai slps je bersalin d susuli keluarnya darah nifas maka ulama berpendapat boleh di satukan mandi wiladah dan mandi nifas.. yang mana boleh tggu sehingga darah betul2 kering... pling lama sehingga 60 hr..cara mndi sm spt mandi wajib haid.. cara solat spt solat org yg sihat.. jika mampu.. tetapi klu betul2 sakit d beri kelonggaran secara duduk atau baring

ramainya poyo dlm ni. dia bertanye je pon. tau lah yg perli2 google lah, x beri perhatian mase ckgu mgajar lah, tau lah semua bijaksana taraf phd. mase aku kat universiti pon, bile aku tnye soalan yg aq rase bodoh, tp tnye jgak sbb x nak terus rase bodoh, professor aku akan jawab dgn detail. boleh je kalau dia nak kate, awak boleh rujuk dlm nota yg sy bg. tp tak, professor kan. sbb tu diorg professor, yg berilmu akan semakin menunduk. yg rase cerdik tp sbenarnya bodoh sombong akan terus meludah ke langit. sekian.

Lps bersalin tu xde la terus p mandi.. Letih kot.. Rehat2 dulu sampai rasa bertenaga br pergi mandi.. Lps dh blk rumah.. Mandi mcm biasa je la.. Mcm masa period.. Cuma bezanya lps bersalin keluar darah nifas.. Klu nifas dh betul kering br la boleh solat.. Tp dlm tempoh 60hari tu darah nifas boleh keluar semula..

Lepas bersalin akan keluar darah nifas.. Selagi tak berhenti selagi tu tak bole solat lg sis.. Boleh Google berapa paling maksimum hari utk darah selepas bersalin.. Solat pula mana yg mampu lah kalau boleh solat mcm biasa, solat lah mcm biasa.. Tp lepas darah nifas dah berhenti lah, mandi wajib n solat.

Mcm takde salah nye sis ni tanya. Benda klo semua nk google, takyah ada apps ni. Mmg belajar agama kt sekolah tp bukan semua bnde kita hafal and ingat. Manusia biasa juga. Kadang kita tahu basic tp taktau ape yg sebetulnya. Tak slh bertanya. Yg slh bila menjawab tak guna ilmu

sabar ya sis..manusia mmg mcm2..kalau tanya upt double line maksud apa, mmg kena kecam tapi kalau tanya bnda2 yg berkaitan dgn hukum hakam, agama kna kecam, mmglah x patut..mcm mana lah org lain yg slow2 nak mendekati agama..haiyo haiyo..

5y ago

hak alah ieka kau pun same jelah ,duk bodoh-ii kan orang lain yang bertanya .

Sy pernah tanya kt Pu Azman ape beza mandi wiladah n nifas. Tu jawapannye. Mandi sama mcm mandi wajib cuma niat tu je jadikan hadas besar saja blh. Maaf klau ade salah silap ke. Sy pun bru belajar n tahu

Selepas bersalin darah yg keluar tu darah nifas. Memang tak blh solat lg. Kene tggu sampai bersih. Ada yg bersih awal dan ada yg bersih lambat. Mcm sy darah nifas habis 44hari. Hari ke 45 baru mandi wajib nifas dan solat.

Time sekolah dulu kan ada belajar antara sebab wanita tak boleh solat adalah keluar darah haid, nifas, wiladah. Ni mesti belajar tak habis ni. Rajin sgt sis nak solat dalam pantang. 😂😂

5y ago

Kau nak triggered knp ? Kau xde life ke .. Kau pun menggelabah jgk x prasan ke . Kesian gila kau ni ..