Darah turun tp upt masih menunjukkn positif samar

Hi moms, seminggu lebih yang lalu sya cek upt sbb km mmng nak rancang ada anak lg. Sya dpt positif 5 hari sebelum haid smpai. Sya tunjuk kat suami, suami kata kita tunggu dulu smpi upt tu terang barulah kita pegi dftr klinik. Setelah 4 hari lewat datang haid, sya hairan wrna positif upt tu mc smar dn mc jauh beza dengan wrna seblahnya tu. Sya juga slalu mngdu kat suami klau preggy kali ni lain mcm sebab buat kerja skit sakit, berdiri lma skit sakit. Sya kata kat suami jum lah kita pegi klinik cek kenapa begini. Cek kat klinik wktu ambil urine untuk cek upt, sya lap miss v da ada kluar coklat. Ujian tu pla kluar negatif/x pregnant.. Sya kata kat doktr, d rmah sya cek positif tapi samar2 dn hr ni sya sdh 4 hr lewat haid wrna tu x mau terang. Doc kata biasalah lewat 4 hr normal katanya. Sya tnya sya keguguran awal kah? Doc tu kata, da kemungkinan mungkn rhim x kuat. Sya tnya lagi, klu kluar drah perlukh sya berubat? Doc tu kata xda msalah sebab mkmal km sahkn kmu x mngndung.. Sya pulang rumah, darah dah mula keluar bnyk, dia x sakit, rsa mcm dtg haid, cramp2 perut sedikit. Besoknya brulah kluar bnyk drh, ketulan2 bnyk, x trlampau bnyklh. Rsa lemah bdn, muka pucat, cramp kdg2 rsa menyengat seketika. Tersa kluar drh bnyk dn kluar ketulan tu. Tp yg membengongkn saya, sya tiap hr test upt, wlu drh bnyk keluar tp upt mc menunjukan positif samar. Adkh Sya mc preggy/ sya memang keguguran/ sya mmng x mngdung dr awal/ sya keguguran cuma hcg/hormon mngdung dlm bdn blum hbs kluar.? Dan apa tindkn yg perlu saya lakukan. #keguguranatautidak

4 Balas

Mungkin awak kena chemical pregnancy sis. Awak boleh google info pasal chemical pregnancy. Dan ya, lepas keguguran biasanya upt kembali negative memang ambil masa 1-2minggu ☺️ Moga awak terus kuat ya sis. Mudah mudahan sampai masa yang tepat, akan ada rezeki cahaya mata buat awak 🌼 Aamiin Allahumma Aamiin

sama mcm saya punya...cek upt samar2 buat pemeriksaan ke klinik negatif scan perut kosong...lpas tu 2 mnggu bleeding sakit tramat sakit...last2 keluar janin...3 kali dh gugur..belum ada rezeki😔

Kandungan tak menjadi tu. Nanti upt jadi negatif

3y ago

Klau kandungan tak jadi tak yah g klinik dh k

kandungan xjadi tu

3y ago

sya x pegi klinik setelah chemical prngncy tu. sbb sia2 sja sbb kita ckp kita keguguran awal, doktr2 tu xkn pcya.. mati2 diorang kata sya x prgnant dan dktr kta sya hnya lewat dtg haid. sakit hati dah. ckp upt positf d rumah pun dktr tu kata upt salah. sdgkn hr2 sya cek upt sebelum dtg klinik hr tu.