Acid folic vs obimin

Hello moms . Saya pregnant 9weeks now , lepas pergi checkup doc suruh consume obimin, sebelum ni saya consume acid folic shj setiap hari. Bolehkah saya consume obimin dan acid folic serentak? Teringin nak tahu. Saya tak pasti sebab check google ada yg cakap tak boleh, ada yang cakap boleh. Mohon bantu ye #bantusharing #firstmom

13 Balas

fungsi obimin dan asid folik adalah berbeza. Obimin merupakan ubat zat besi untuk mengelakkan masalah anemia dalam kehamilan. Asid folik pula digunakan untuk mengelakkan masalah pembentukan saraf dalam bayi anda. Ini merupakan supleman rutin yang diberi kepada setiap ibu mengandung jarakkan pengambilan diantara asid folik dan obimin ya 🤗

2y ago

tak boleh suka² ambil sis. sebaiknya kalau kurang faham tanya misi atau doctor. sebab apa yg saya tahu,dalam new obimin dah ada asid folic juga. lengkap. kalau dulu² mengandung dapat 4 ke 5 jenis ubat. tapi sekarang dapat 1 jenis ubat je,sebab dlam 1 ubat tu dah ada semua yg diperlukan ibu mengandung.

sis dah buat buku pink ke? dan obimin tu sis dapat yg new Obimin ke bukan? kalau yg new Obimin,misi cakap dalam tu semua dah ada lengkap. so tak payah amik asid folic lagi. sbb saya sebelum buat buku pink memang makan asid folic je. lepas buat buku pink,saya makan ubat yg doctor bagi je. sbb dlm new obimin tu dah ada semuanya.

Obimin dan asid folic berbeza tapi obimin dah ada asid folic so sis boleh amik obimin semua kebaikan zat ada dlm tu untuk ibu & anak , if ke kk doktor prefer ubat lain , sis boleh bgtau yg sis makan obimin . Kdg doktor kk akan consume ja apa kita makan , incase takboleh telan ubat kk 4 beradik tu .

If ambil obimin xperlu mkn folic acid..sy pn awalnya confuse..pharmacist dgn doctoryg confirm kn..sbb akan ada effect if terlebih amik supplements or vitamin ni..so better consult your doctor..kadang2 tanya dlm ni org bgtau bases on knowledge or experience..tpi bdn org beza2

Dr kata tak perlu dah, sebab dalam obimin dah ada folic acid. sebab saya nak ambik 2 jugak tapi pharmacist kata obimin saja dah cukup utk kandungan dan ibu :) puan boleh la rujuk dkt yang arif tapi saya share berdasarkan pharmacist kk :)

tak perlu mkn dah asid folid, sbb obimin da ade sekali asid folid..doc akan bg ubat ikut mummy da brp mgu, ikut pekembangan baby, asid folid saje tu biasenya utk sebelum pregnen dan smpi brp mgu je, pastu akan up ke obimin atau zinfocer

Hi mommy. Kena tanya balik dengan doc. Kalau saya, kk dah bagi obimin makan obimin je sb dalam obimin pun ada kandungan folic acid. Kalau mereka bagi zincofer makan zincofer je. Tapi case mommy ni better tanya doc.

Saya baru aje tanya solan mcm ni dkt dr appointment blm lps..dr ckp just ambil obimin aje sebab dlm obimin dah ada asid folid.. asid folid sebelum ni boleh stop makan

Cuba baca formula obimin.. dah tulis kat situ folid acid 0.9mg.. dah banyak dah. Jgn makan lebih folic tak elok untuk kandungan

dlm obimin dah ada folic acid.. obimin dah direka utk cukupkm semua vitamin utk ibu mngndung..