Susu perah

Hi moms! Macam mana nak bezakan foremilk dgn hindmilk? Kalau susu kuning mcm ni hindmilk ke?

Susu perah
6 Balas

saya tak pandai sangat tapi yang saya tahu foremilk ni nmpak cair , untuk hilangkan dahaga baby . dan hindmilk lebih pekat , untuk kenyangkan baby . selalu keluar foremilk dulu lepas berapa minit ( tak ingat berapa ) baru keluar hindmilk . maafkan saya kalau silap .

dlm 1x pam ada fore&hindmilk. dua2 sama2 penting diperlukan baby. contoh kalau panas dapatla susu awal banyak. nampak la cair je. kalau foremilk banyak nampak la cair kebiruan gitu,. kalau hindmilk byk dia pekat, nampak la putih kekuningan

2d ago

kalau masuk peti, lama biar kan dia terbahagi 3layers, bwh skali cair tu foremilk

foremilk nampak cair. hindmilk nampak pekat. boleh nampak banyak mana kepekatan susu bila dah masuk chiller. kalau layer tebal maknanya banyak hindmilk. mcm susu sis ni ada hindmilk

ni fresh ke dah masuk chiller? kalau fresh dia tak separated lg, memang bercampur hindmilk & foremilk. kalau dah masuk chiller patutnya nampak clear separation dia.

Berapa hari bersalin ni. Ni masih perahan baru kan. Dah bercampur hind milk dan foremilk ni.

Tetap ada both. Masuk chiller nanti boleh bezakan