BERAT BADAN TURUN MENDADAK

hi moms ada tak sini yang lepas bersalin turun berat mendadak? Lebih kurus dari lepas pregnant😓 ada tips tak nak naikkan berat tu. BMI tak cantik dah muka cengkung..Sekarang masih menyusu baby 5month..patutkah saya berhenti menyusu badan dulu #seriusnanya

11 Balas

Teruskan menyusu badan... Jangan berhenti. Saya di antara yg turun berat badan mendadak (unintended lost weight). Sblm hamil 59kg Buka buku pink 62kg. Masa hamil (turun naik) hingga 63kg. Sekarang 8 bulan bersalin, berat 46kg. Saya dah bagitau doktor mengenai unintended loss weight dan ia merisaukan saya sbb keluarga saya ada sejarah kanser. Nnt sambung, anak ajak main 😅 OK sambung, lepas tu doktor nasihatkan saya buat 5 jenis blood test. Result semua OK. Doktor suspek diabetis sbb result OGTT slps bersalin, border. Repeat OGTT lg 6 bulan dan resultnya baru dpt minggu lepas, saya kategori pre diabetis dan kena ulang lg OGTT lg 6 bulan untuk pantauan bacaan gula dlm darah. Saya redha lah saya over slim ni dan teruskan penyusuan badan sehingga 2 tahun. Tambah kalori dan berazam diet no sugar less carbohydrates dan kerapkan bersenam untuk dapatkan bacaan gula dlm darah turun kepada normal. So, saya sarankan puan adukan pada doktor sbb unintended loss weight ni untuk buat full medical check up, ya!

rupenya sy x keseorangan camtu..sblm peknen 45kg..peknen 55kg..Lepas bersalin still 54-53kg smpai setaun lbh..ank nk masuk 2 taun makin turun ke asal mgkn skarang 45kg.sy perasaan mse awal bersalin n setaun tu sy kuat mkn..sbb lapar ank menyusu..Lepas dah besar kurang mnyusu n lapar tu jd kurang.tp tulh...mse berat 50kg lbh tu cantik je badan..bile dah 50kg kebawah dah mcm play wood dah..🥺..ank sy sekarang 1 tahun 10 bulan..berat 17kg.smpai org kte tenggelam mama nye

alhamdulillah berat puan dpt turun..sy makin naik😅✌🏻 jd obes pulak .hew3 dr kurus sekeping ms zmn muda nye tak naik2 berat..lepas ada anak naik dgn jayanya selepas bersalin .nk kena workout tuk dptkn berat bdn ideal... ..puan jgn bentikan susu tuk baby .sian baby..nnti lepas nyusukan baby bykkn minum air kosong dan makan makanan berkhasiat yg kaya dgn vitamin ..mg dpmudahkan segalanya..aamiin

normal sis. sy lps bersalin ank pertama pun turun berat bdn smpai doktor bagi ubat tambah darah. msa prgnant 65kg. lps bersalin 2 bln,berat tinggal 45kg. tpi lps ank masuk 9 bln berat naik balik😂. tpi terus terang berat sy turun mendadak sebab trauma nak ke tandas. lps bersalin sy kena sembelit teruk. jdi sy takut nak mkn nasi keras. hari2 sy mnum sup dgn bubur ja.

Saya pun berat turun jadi 41kg je n menyusu. Time pregnant almost 60kg. Gi mana2 pun org ingat student lagi padahal dah mak orang. Bersyuuukurrr. Jangan stop susu badan tapi awk tambah la makan sikit or minum susu ke mana tau berat naik

kira okay dh tu turun.. nak jugak lepas bersalin berat turun.. 😅😅😅... sy lepas gugur dulu berat turun sikit je.. skrg pregnant due buln 2 .. berat dah 59kg.. harap dpt turun la lepas bersalin nnyi

sama la😅.. sblm preggy 60kg, sepanjang preggy up&down berat last timbang berat 66kg. masa discharge keluar hospital berat 56kg, skrg bby 1m2w berat sy turun 52kg. bukan fully bf, sy campur fm jga

sy masa buka buku pink 46kg .lpas bslin 44kg😢 knpa mcm tu ya ? bilng nurse mama nii tlmpau slim plakk .sy kuat mkn jugk tp tah laa npa brat tk naik2. sy nak 48kg okla tu😢

saya mengandung 51.6kg lepas bersalin turun 46kg now anak dah 4 bulan lebih fully bf berat mak 38kg 🙂 anak semangat 7kg mak dah macam ikan kering 🥲🥲

Sy pun berat turun. Baru 29 hari berpantang.. 12 kg dh turun. Makan tak lalu sgt..