Anak 2nd 6bulan bercadang nak tmbh lg sbb rasa mmpu handle apa pendapat ibu2 semua ya?

18 Balas

tu semua bergantung pada awak sebenarnya. ada orang xboleh commit anak jarak rapat. saya anak rapat2. jun 2018, oktober 2019, feb 2021. in sha Allah yang keempat baru berjarak, bakal dis 2023/jan 2024. cuma masa saya anak rapat tu, saya masih bekerja. anak2 hantar pengasuh. xrasa penat sangat jaga anak. dah jadi surirumah ni, berkali ganda penat ada anak rapat2 ni. tapi seronok sebab diorang membesar sekali harung. boleh tutup kilang awal. saya pun kahwin lambat, alhamdulillah setahun kahwin terus dapat anak berderet 😁

kalau puan mmg nak, badan pun sihat..on je la.. hehe Nabi suka umat ramai, pahala jgk tu.. tp puan untung la mampu handle.. saya ni asyik istighfar je, masa tahu pregnant terdetik, why me?? pastu dah bersalin anak gitu plk, menduga sungguh.. nasib ada iman je. tu org kata anak tu rezeki, saya kata anak tu lebih kepada ujian.

seeloknya jarakkan sekurang2 nya 18 bulan antara kelahiran dengan next pregnancy. untuk kesihatan diri, fizikal & mental. bukan short term je, fikir long term. badan nak guna lama. baru 6 bulan, badan tak sempat lagi nak recover semula kesihatan & kekuatan macam dulu. tapi kalau puan nak, tak ada siapa boleh halang.

Cuba mintak advice dari pakar sis. Mintak dr punya advice and check your current health condition. Kalau ok, teruskan. Kalau akan memudaratkan, better tunggu dulu. Yang terbaik refer pakar ya. Lagi satu, kalau mental and kewangan you ok, health condition ok, dr pun ckp you boleh teruskan, why not.

Saya kononnya nak anak jarak dekat. Skrg anak baru sorg umur 5 bulan terus cancel plan. Buas lah anak saya eventho x berlari lagi. Sis penaattt 😂 tunggu anak first besar sikit baru planning nak tambah. Kalau awak larat dan mampu physically dan financially ok je.

7mo ago

hahahahaha itulah pasal . saya pun tak fikir nak anak jarak dekat ni , sekali jaga anak sulung fulamakkk rasa nak gila maknyaa . dahla tantrum kalau tk nampak muka mak dia ni , alhamdullillah skrg tengah pregnant no 2 harap2 la dia boleh terima adik dia nanti n tak pukul adik dia mcm mana mak dia kena hempuk hari2 🤣

ikut sis kalau rasa mampu commit dari segala segi why not kan. bagi saya penat juga nk pregnant and handle anak jarak dekat2 sbb dah pernah alami. but sy tak rasa sis perlu ikut pendapat org. sbb tu hal family sis. u know better kan. ❤️✌️

blh je tmbah .. cuma klau sy tunggu dulu kut.. biar bdn n mental btul² dh brsedia.. n bdn dh rest scukupnya..sbap ikutkan kata² nurse or org skeliling tkut bby trabai n krg ksih syg dri kita..tpi klau dh ada rezeki tu brsyukur je la ok..

Boleh je awak klu doc pun ckp awk xde masalah kesihatan.. n awak pun mampu.. so boleh je nak nampak.. Asalkan masalah kesihatan xde, kewangan ok, mental n fizikal ok.. inshaa Allah boleh je tambah

sye yg anak jarak 2tahun and fully housewife pun trasa sgt2 stress ye nk handle dua2 walaupun husband bnyk sgt membantu. kalau sis rasa mental sis kuat and boleh handle, its up to you.

bagi saya sebaiknya jarakkan 2 tahun bagi dalaman kita betul betul sihat. tapi jika tiada masalah kesihatan dan lain2 boleh dipertimbangkan. Depends on you mommy.