Share pengalaman

Hi, mommy,share pengalaman kamu macam mana boleh syak pregnant?

12 Balas

Hi mommy! I’m so glad to share mine ❤️ Period sy jenis yang panjang tp sllunya dtg. Bulan 11, period sy delay seminggu. Sy ingatkan diri pregnant tp bila check upt sllu selama seminggu tetap -ve. “Oh period delay je ni, bukan pregnant pun” dlm hati. So sy teruskan xtvt exercise lps balik keja, mcm jogging, lompat bintang, tarian zumba cuma sy pelik kenapa sy cepat sgt sesak nafas & pernah hampir pengsan. Bila check lg, masih -ve. Frust punya pasal, sy pegi ke klinik. Scan tp x nampak kantung. Doc terus bagi ubat hormon utk induce period. Makan 2 hari tp period masih tak dtg2. Masalahnya breast pula rasa sgt tegang & sakit. Frust lagi, sy stop makan ubat hormon. Teruskan balik exercise petang2 lps balik keja & berharap period dtg naturally. Minggu kedua, sy saja2 nak check upt sbb dah beli byk sgt. Sgt terkejut sebab dah naik double line. Start dr hari tu, tiap pagi & petang check upt utk confirm double line x hilang 😂 lepas balik bercuti krismas, kita buka buku pink. Syukur skrg anak sihat, dah 2 bulan. Masih rasa bersalah sampai skrg sbb makan ubat hormon untuk turunkan period, padahal dia dah ada dlm rahim masa tu. Kesian baby 😥

hi sis! first pregnancy, lewat period dah seminggu. sakit breast dah ada dari 2 minggu sebelum, cramp on/off tapi period tak datang2. saya masa tu memang irregular jadi ingatkan period nak datang jadi buat tak tahu je. tapi lama sangat tak datang2, time tu ramadhan, jadi geram tak nak lah dia datang hujung2 10 malam terakhir tu. cerita kat kak ipar, dia kata cuba check kut lekat. esoknya check, positif. 2nd pregnancy, memang TTC, jadi peka lebih sikit dengan rasa2 badan. time ni period dah regular. 4 hari sebelum period (10dpo) ada mild cramp sampai esoknya. breast sakit dah few days sebelum tu lagi. bagi masa 2 hari untuk HCG naik, sehari sebelum period (13dpo) test awal pagi positif tapi samar2. lepas tu gi jogging gi main kejar2 apa semua kat taman, balik tu test lagi sekali makin terang.

Sy ank first dlu mmg nak sgt baby.. Spupu kawen lwat pd sy pun dah lekat sy sorg je xlekat2 mse tu nk nges n fkir positif tp awl kahwin tu mmg period selalu lwat2 1mggu ade yg 2 mggu tp tetap 1line..sampaila 7blan da kahwin mase tu xslap kali ke 3 lwat period dlm pkhwinan🤭🤭sy buat dono je mlas nak cekk tkut kcewa tp dlm hti nk thu jgk sy tggu dlm 20hari cmtu cek2 naik double..simtom mmg xde xmabuk xapa.. Tp mmg ase bngkak t*t*k tp sllu period pun mmg cm gtu.. Phtu ank ke 2 lwat 1mggu trus cek naik 2 line.. Yg ke 3 pun lwat 1mggu cek naik tp xde rzki ggur.. Skrg tgh ngdung kndgn ke4 alhamdullilah dah 5blan

saya ttc 3 tahun , 2 tahun berturut kalau lewat haid mesti rasa preg , asyik terfikir , berharap , last2 period juga , hari2 cek upt , end up menangis je , tahun ni saya sangat2 redo , saya dah x macam tahun lepas , saya redo mungkin Allah nk bg saya enjoy dulu ngn suami , bulan ni , saya lewat juga haid , saje2 lah cek lepas 5 hri lewat , alhamdulillah 2 line , rasa bersyukur sangat ❤️❤️❤️ , skrg dah 5 weeks

Saya demam 2 minggu... period blom delay lagi .. sikit2 nk dekat delay tu hilang selera ingatkan sebab demam selera hilang... sebab setahun lebih dh kahwin tak pregnant pon tk expect sgt ... pastu period delay seminggu check upt positive haha .. tapi demam still tak reda badan panas 😂... memang demam jela untuk trimester pertama tu haha Alhamdulillah .

1st pregnancy sebab delay period 1@2hari. decide nak test guna upt strip naik double line. then confirm kan dgn digital CB. 2nd pregnancy susu bdn drop teruk dr amount biasa. check upt 5hari awal. guna upt strip. naik double line. then double confirm dgn digital CB selepas delay period 1@2hari

hari yg sepatut sy period ada darah, dh mcm a bit kecewa sbb nk sgt pregnant hahhaha, tp pelik 2 hari ja. tetiba hari ketiga xda lgsg darah. sbb sy jenis period 5-7 hari. so suami suruh buat check UPT tu. tgk2 Alhamdulillah pregnant rupanya. itulah ceritanya 😂 short story sangat.

period delay 2,3 hari lpastu dah syak pregnant sbb period mmng on time. tpi ptg tu mcm pelik ttiba ad darah sikit jaa iggt period laaa. cek blik tgok samaaa jgak trus decided beli upt Dan double line pastu trus yakin pregnant Pluss msatu breast slalu sakit.

syaa pula baru saja brkhwin. bulan 9 2023, lewat priod 2 hari. trus upt, -ve. bila lewat dlm 10, alhamdulillah +ve.. kalau ikut tarikh dah msuk 7 weeks, last week saya scan. baru masuk 5 weeks. 😊😊

sedar sebab bila baring perut tak flat (area rahim, belah bwh pusat tu).. bila scan dah 9w. btw delay period tu normal bg saya yg irregular cycle ni