Hi mommy ! Nak tanyaa cara untuk naikkan hb macam mana ye? Mommy yg ada pengalaman please share:'(

13 Balas

Sy jenis hb low susah nak naik. Masa mula2 tu mkn zincofer, lpstu rasa mual pening sgt sy mintak kt Dr nk mkn ubat lain, last2 ni mkn maltofer 3 biji sehari (tp ni ats nasihat Dr ye..) lama jgk mkn dlm 2 minggu baru dpt naik dr 10.7 ke 11.6..di samping tu sy ada amalkan mkn kerang jgk. Org suggest mkn pati delima, jus mamariam tp sy tak berani ambil sbb ada gdm.

saya pun hm low 9.1 ja masa checkup tpi lpas saya try buah naga hb saya naik 13 . Alhamdulillah yg tu ja berkesan dgn saya , saya try maltofer , susu callamilk dgn pati delima semua buatkan hb saya low 😂 mkn buah naga saja hb saya naik elok

saya pun hb low sangat sebelum ni , lepas husband belikkan ubat dekat farmasi nama dia " maltofer " perisa coklat , alhamdulillah hb naik . dalam ada 3papan sis , sehari sekali makan . sis boleh cuba insha allah naik .

1y ago

takde effect apa apa sebab tu untuk naik kan hb kita , doktor dekat saya lagi suruh saya amalkan ubat tu daripada yang lain sebab ubat dorang bagi saya tak kena langsung .

makan vitamin dri kk? tu penting utk naikan hb.... minum air kosong secukupnya..kalau ubat x sesuai minta tukar yng lain.. mkn jambu batu,buah delima jarakan/elakan pengambilan kafein(kopi/teh/milo) slps ambik ubat

1y ago

ok boek sis😍🥰

Cuba try minum susu. Sy naik lps mnum susu hrtu. Sy stop susu trs trn balik even makan ubat. Skrg dh tkr ubat. Sy x mnum susu dah tp sy mnum pati delima. Last check up naik balik. Nk tgk next week mcm mana pulak

1y ago

kalau susu kambing collagen boleh ke ??

ubat zincofer kk hari2 .. selalu makan daging merah dengan sayur bayam .. pastu makan jambu batu selalu .. hari2 makan kurma 3 bijik dan buah tin .. alhamdulillah hb dr 10.1 naik 11.5 ..

last pregnancy sy mkn buah naga..naik hb. pregnant kali ni mkn buah naga perut jadi sebu, so sy mkn buah jambu batu..disamping iron n zincofer yg kk bagi..alhamdulillah hb 11.3 ke atas

buah jambu, air jambu batu merah (peel fresh), sayur bayam. setakat ni ini yang selalu membantu saya untuk naikkan hb

skrg mkn ubt apa klinik bg ? klinik tk tkr ubt ke. hb low tu brpa. mknan yg byk naik hb, kcg kuda, hati ayam , kerang .

1y ago

tkr iberet dh brpa lama? mcm sy tkr iberet 2 minggu hb ok dh 11.2. dlm msa yg sma sy mmng mkn kcg kuda hati ayam dgn kerang la

Iron rich diet. Selepas makan sumber zat besi, makan buah tinggi Vitamin C untuk bantu penyerapan zat besi dlm darah

1y ago

🌻