mucus plug

hi mommys. .nak tanya laa. .klu da turun tanda mcm lendir cmpur darah tu kena terus pgi Hp terus ke. .sy ade baca klu da keluar tanda mcm tu tp klu tak sakit tak yah pgi lagi. .tp ade jgk yg suruh pgi terus. .sy pernah tnye Dr. .dia pown ckp klu keluar lendir darah tu je. .tak yah lgi lagi. .tp tu laa. .sbb first mom kan risau jgk. .mommys blh share pngalaman. .#ingintahu #firstbaby #pleasehelp

14 Balas

Dulu doctor sya pesan dtg hospital kalau ada darah/rasa contraction/air ketuban pecah. Sye pun ada keluar lendir + darah masa tgh hari. Dari pagi tu perut mcm sakit semcm je, mcm tak selesa (very mild contraction kot?) sya 37w5d waktu tu. Terus ke hospital bukaan 2cm. Disuruh balik esok hari sebab 3cm baru boleh warded. Sempat lagi jalan2 dekat kedai beli last minute barang baby. Masa tu terasa dah low contraction every 5 minute. Esok pagi dtg balik hospital, check bukaan 3cm dah. Tgh hari tu sye bersalin induce. Sis tak lama lagitu, redi2 semua barang yg diperlukan ke hospital. Have a smooth delivery sis 🥳

sya week 39w2d, perut mengeras saja xda rasa sakit . then pegi kencing keluar lendir tebal xda darah, sya suspect mmg mucus plug. bgtau hasben, konon nya xnak pegi hosp lg sbb xda sakit dan bersalin sblm ni keluar darah bru gerak ke hosp. tp hasben ajak p hosp je sbb takut ada apa2 sbb pagi tue dia kena kerja syif pagi, takut masa dia kerja nnt sya plak sakit perut.. smpi hosp, check rupanya dh 4cm. masuk LR 9:40pagi . bersalin 12:06tghari. nasib baik laa hasben ajak p hosp masa tue jg.

saya keluar tanda lendir shj ..tp xse sakit..pergi klinik 2 hari slps tu..dr kata baru 1 cm.. nasib xpegi spital..kalau x mesti suruh balik..ni slps 2 hari ada laa rase kontraksi..tp mcm macam main² jeee..so saya monitor shj kekerapan sakit tu.. skrg 38.2w.... hopefully dpt bersalin normal tanpa induce..ni no 3.. 1st csec, 2nd normal tp induce .. tapi kalau Allah kata mmg induce jugak pun..saya redha..dah merasa dah dua² so no harm..asalkan semuanya dipermudahkan insyaallahhh

2y ago

harap saya normal juga. first czer, kedua ni taktau lagi. risau czer juga 😭😭😭

Sy baru je turun tanda lendir campur darah tapi takde sakit constraction sgt sakit manja2 je p hospital check takde bukaan lagi. Ctg baby semua ok. Last dr suruh balik. Kalau sakit 5 minit kerap2, pecah ketuban semua tu baru g hospital. Lagi 2 hari kena serah diri kalau takde tanda2 gak 😄

better prgi hosp trus...mcm sy dlu,1st klua air ktuban jrnih jee,time tu x sakit lgi,smpt lgi mndi,time mndi tuu bru klua darah n lndir,siap mndi trus hsbnd bwak pi hosp n bwak brang trus...smpi hosp kna than wad,esok pginya brsalin trus...sy brsalin 37mnggu 2hri,skrg baby da 9 bulan da

p ja cek dulu. sy pun turun darah mcm tu tp sakit apa pun takdak,bila cek jln dh ada bukaan dah .. klau doctor yg cek tu bising , sound ja balik "satg aku terberanak dkt rumah hampa kata aku terpengaruh dgn dola duli cikebum pulak"

saya dulu anak first kluar air.. ingtkan terkencing tp bukan. xde bau pun. so sya gi hosp sebb blum due pun. doc chck kata lmbat lg bole balik. jam 12 saya admit ward sebb bukaan da 3cm 😅

Masa keluar darah tu ambil beberapa jam sebelum bersalin. 11 jam mcmtu utk sy. Anak first. Bersalin by induce. Lps keluar darah kontraksi akan makin sakit & kerap sampailah bersalin.

Better g hospital lah check bukaan…nurse n doc tempat saya lagi galakkn pegi hospital kalau dh turun tanda lagi2 first mom ni. Kalau kena balik then balik jelah…

da brpe weeks sis? sbb sy pon turun tanda mcm tu juga dlu dan tak sakit. sminggu kmudian bru sy g spital, tu pon sari sebelum kena serah diri, mase prgi 3cm bru.

2y ago

37W4D baru. ,ouhhh yew kew. .okay2. .saje tanya awal2. .blh prepare ape2. .terima kasih ye respond. .sy kne admit 27/9 nie. .awal seminggu dari due date sbb ade darah tinggi. .on medication. .sy nie brharap sngt sakit sblm tarikh admit tu. .