TIPS

Hi mommys, ada tips tak nak bg baby tido malam ? Baby sy dah 2bulan lebih dah 2mggu ni dia tido lewat jee sampai 5 6pg mata dia segar jee lgsg tak ngantok, siang dia tido waktu main dia skjp jee . Please help me ! Mcm mne nak kjee ni ??

6 Balas

Cuba ajak dia main time siang, mcm borak2, tummy time, pastu letak je kt katil dia selagi x nangis. Saya try buat cmni, so far nampak okay la waktu tido malam dia. At least bangun utk menyusu je dan x meragam (ni paling penting). Pastu pukul 5 lebih mandikan dia, selalu baby ngantuk pastu n nak susu pastu dia akan terus tdo. Kalau bangun pun, cuma nak susu je. Tp baby sy skang pattern dia kdg2 pukul 2 pagi bgn menyusu. Nak tdo kena borak2 dulu. Part berborak tu sampai kite xtau nak ckp ape dah. Peningg. 😩😩 Dlm sejam lebih pastu dia tdo balik sampai la ke subuh.

Baby sy time 2 bulan pn tidur tak teratur. Selalunya pkl 4pg ke subuh baru la nak tidur. Tp bila dh masuk 4 bulan dia dh start tidur malam mcm biasa. Selalu org ckp 3 bulan pertama baby mmg tidur mcm tu. Kena sabar sikit. Nnt malam, cube fix kn masa utk dia tdo. Contoh mcm pkl 9 baby dh kena tidur, jd siapkan tempat tdo dia, malapkan lampu. Ckp kt dia, dh malam syg, esok sambung main lg 😊. Buat hari2, in shaa Allah nnt baby akn fhm

Ajak main waktu siang kejut dia bgn ckp dgn baby sekarang siang terang boleh main2 blh tdo tp sekejap2 mlm , bila mlm ckp sekarang da gelap masa utk tdo ckp da masa sekarang pkol berapa ajak tdo sama2 , nie sy buat masa baby sy 2 bln , walaupon org ckp baby x paham apa yg kita ckp tp sy percaya dia paham nnt lama2 dia ikut apa yg kta ckp

Sama la.. Baby sy tdo siang..mlm lps mgrb sambung tdo nnti pkul 10 da jage.. Pastu smpai subuh xmau tdo.. Nk menetek je.. Stress btol..mse dlm pantang tu.. Tp skrg dah 2 bln lbeh. Da kurg tdo siang.. Mlm ok tido.. Cme bgn kjap2 susu..

4y ago

Kan..lme sgt menetek nye. Bg puting tu dia xmau.. Kuarkan balik.. Sy plak xreti netekkan baring.. Jd jenuh la ddok lama.. Skrg baby ok alhamdulillah.. Bgn kjap2 nk susu jela.. Xberjaga mlm sgt dah. Sy pn sempatlah tdo skali.

biase tu sis... malam cube gelapkan ckit lampu... n pagi jgn bg die banyak tydo....

Try tukar rutin.siang bg dia bjaga. Main2 dgn dia.