baby makan seawal brpa bulan?

Hi mommy2,nak tnya baby boleh mkn seawal brpa bulan?means bukan 6 bulan.klu start bg mkn 3 bulan boleh x?

24 Balas

Saranan pakar bermula 6bulan. Sebenarnya klo ibu bapa yg degil, doktor ke jiran ke bg nasihat yg betul pun klo dorang nak bg awal xboleh nak buat apa juga kan, tp sdri tanggung la. Ada juga org dlu2 bg seawal usia lepas bsalin, tp klo xda effect apa tu dikira bernasib baik. Saranan sy, better tunggu 6bulan,sbb xnak jd apa2 yg boleh myesal seumur hidup . Baby ni kecik lg, kita suap apa pn semua nak mkn, mulut buka selalu. Klo dia nangis msa 3bulan tu maybe bukan lapar, tp maybe sbb colic, xselesa or anything else. Boleh try urutan utk bantu baby lebih selesa.

Ibu bapa yang baik akan prihatin dan bertanggungjawab pada amanah yang Tuhan bagi kat kita. Setiap kelahiran anak ada diberikan buku kesihatannya, merah jambu untuk bayi perempuan, biru untuk bayi lelaki. Buka, selak, baca dan fahamilah kandungan buku kesihatan anak tu ✌️ P/S: Your child has lifetime to eat. Tak payah gelabah sangat nak bagi anak makan seawal usia sehari, sebulan, 2 bulan ikut orang lain, petua orang dulu-dulu. Esok lusa anak dah usia setahun lebih mengamuk tolak makan nak susu saja lagi haru hidup masa tu 😎✌️

Xboleh. WAJIB TUNGGU SAMPAI 6 BULAN. Abaikan kalau ada org suruh suap makan , Baby lapar, Baby xcukup susu dan sebagainya. Melainkan doctor yg suggest jika Baby ada conditions lain.

Saya kalau blh nak bagi susu badan je kat baby. Bila da start makan kita dah mula byk keje nak buat. Mmg takdela nak bgi awal2. Itupun baby dah montel bagi susu bf.

blh try bgi tp apa2 sndri tanggung la.. sbb anak buah sy start 4 bulan da start mkn.. sy pula sayang anak jd sy sabar tggu smpai dia 6 bulan br bg mkn

Baby 3 bln hy blh menyusu... sian la kt baby tu..usus dia msh blm blh terima sbrg mknan.. jgn bt perkara yg blh membuatkn kita menyesal seumur idup.

Nope and Strictly NO! Melainkan paediatric yg suggest atas sebab2 tertentu.itupun bukan terus bg mkn nasi or bubur. Start with puree buah2an.

Lahir saja boleh bagi makan kfc, air tin, segala macam makanan dan minuman boleh bagi...no need nak tunggu 3 months..... Good luck!!!!

4y ago

Bhahaha...😆

Xboleh. Perut baby xleh hadam makanan lagi time tu. Mesti tunggu sampai 6bulan. Tu pun texture makanan baby kena betul2 ditapis/puree.

baby bole blaja makan start 6 bulan ke atas..nurse doc msti ada bgtaw kan..yg awal2 baby cuma bole minum susu saja..