Baby Eczema

Hi mommy2 semua?? Ada tak mommy2 yang ada baby eczema? Dah sembuh or still on off eczema? Jom share pengalaman mommy2 handle baby Eczema?

2 Balas

Anak sy since 2 bulan. Ingatkan ruam susu biasa tp mkin lama mcam teruk sgt. Byk produk pakai dan try. Dan ramai jgk Dr jumpe. Mase 4 bulan dpt advise dr cousin Dr paed utk refer ke her senior yg specialist on paed and dermatologist. So dr situ die ajar how to control eczema and avoid dr eczema die jd lg teruk. Btw anak sy chronic eczema trigger by dust and mites. Maybe boleh prolong smpai 5 tahun. So starting from 4 bulan, anak start minum susu hypoallergenic Frisolac Ha (cmpur dgn bf). If possible jgn campur sbb susu ibu diperlukan utk boost immunity baby. Susu ibu bukan main cause yg trigger eczema. So sangat selamat. Then mandi paki Cetaphil Gentle Cleanser, after mandi pakai Topicrem balm satu badan, dan muke sapu Eucerin Autopicontrol (muke tempat first akan naek). Bile nampak stu area tu merah and timbul cepat cepat letak Elomet cream (advise by paed td) dalam 2-3 days InshaAllah hilang. Anak sy skrg 9 bulan tp xpasti lg if anak sy ade allergic makann ke. But probably mmg ade sbb pernah bg die makan santan skit then naek merah kt muka. Alhamdulillah skrg ni eczema die undercontrol dan sangt byk yg elok. Cume parut kt kaki susah skit nk hilang. Kena rajin basuh tilam dan jemur once a week. Dan jangan bg die main tempat berabuk. Mmg standby la naik merah nnti. For now this is my experience handling ank eczema. And doakan eczema anak sy tk prolong lame sangat.