Eczema baby 4 bulan lebih

Assalamualaikum, hai mommy2 semua. Nak tanya ada tak yg berpengalaman baby eczema. Kalau ada boleh tak share macam mana rawat eczema yg jenis berair + kering. Saya dah pergi 3 klinik, tapi still tak membantu. Dah try sapu krim steroid pun sama jugak. Ubat kampung pun ada try tapi makin merah. Dab dab dengan water saline pun still sama jugak. Saya dah buntu nak sapu apa lagi. #firstbaby #firstmom #pleasehelp

Eczema baby 4 bulan lebih
45 Balas

hi , anak saya dapat eczema bermula umur 6bulan , ingatkan alergic pisang sahaja rupanya tak , banyak makanan dia takboleh makan , saya avoid semua makanan yang boleh menyebabkan eczema dia makin teruk , dan saya stop ubat doctor and gunakan sabun and pelembab dari aveeno , alhamdulillah syukur eczema anak saya makin pulih , cuma makanan memang takboleh lagi , brokoli , tomato , ayam and banyak lagi ,, puan boleh search dalam facebook ya untuk ambil tahu tentang makanan yang perlu kita avoid from eczema baby 🥰

Waalaikummusalam.Sama macam baby saya.kesian bila air bisa keluar dia gatal2 lepas tu baby garu berdarah2.Saya pergi klinik shahrul Di teluk intan Perak,Alhamdulillah rasi ubat dia,doc bagi cream pelembab,cream sapu,dgn ubat makan.Sabun mandi pun saya tukar pakai cetaphil.2,3 hari terus okey Alhamdulillah rasi .macam2 cream dh saya beli semua xjadi,jumpa doc pakar dkt hosp pun sama jugak xrasi.Doc tu mmng pakar kulit,doc pun pesan nnti ank dh start makan ,elakkan dulu bagi makan yg bertepung dan telur .

11mo ago

Lepas tuh kalau boleh elakkan pakai minyak sbb anak saya sampai ke kepala ,terus saya stop pakaikan dia minyak rambut .

Ya Allah siannyaaa baby. Mcm baby saya duluu. Saya guna dua InshaAllah harap berkesan untuk baby awak. Snowwhitee treatment strawberry dgn herbal blend shaklee. Tapi nak lagi cepat snowwhitee, dalam 2/3 hari dah kering licin jeee. Herbal blend shaklee pun berkesan tp lambat sikit. InshaAllah ikhtiar 🥺

Hai awak , baby saye pun kena eczema macam baby awk teruk dekat bahagian pipi sampai berair . Cuba awak tukar susu . Anak saye jadi teruk bile minum susu dutch baby . Lepastu saya tukar bagi susu dupro soy . Lepas 3/4 kotak terus nampak perubahan . Eczema tu slow2 kering dan tak mengelupas .

Aduh kesian, tak boleh pakai krim steroid(ubat hospital) ye sis, atau krim2 commercial.. Cuba search krim ni di shopee: HB Tabib Kirm ni organic safe utk baby, sapu sekali pun dah reda eczema tu, terlalu byk sudah testimoni kat situ, sya selalu ada stock ni di rumah. Boleh cuba ya mummy

Anak kakak sy ade kene eczema… die pegi klinik dekat kepong. Sapu krim yg dr klinik tu je skrg da ok. Lg 1 baby yg kene eczema ni x bole panas. X bole bepeluh akan naik merah2. Lg 1 doc suggest suga sabun jenama Qv dekat anak dia. Bj pon kene pilih yg jenis cotton dan jenis pendek.

sama mcm adik saya yg last masa baby dulu..mcm² kami letak..termasuk la letak gincu..last² kami cari nama klinik penawar and dia akan bagi ubat makan utk kurangkan gatal..and for skin kitorang letak allano.. alhamdulillah ambik masa nak pulih but berbaloi...

Anak saya pun macam ni sis,tp sy tak bawak pergi klinik sy bwk pergi farmasi tunjuk kt org tu..dia bg ubat sapu & aloe vera..alhamdulillah lepas guna tu dlm 2-3 hari kulit bby sy jd licin. Tp sy dh terbuang ubat tube tu klu tak boleh bg contoh dekat awak…

sama mcm anak sy sis .. anak sy dua2 pp mcm tu berair lg .. tp sy pakai losyen snowhite treatment tu alhamdullilah 2 hari je dah ok kulit pp anak sy pun jadi licin balik🥰 tapi pastikan pp anak tu bg kering dlu bru sapu losyen tu

wa'alaikumsalam , semoga baby cpt² sembuh yaa . amiinn 🤲🏻 . .sis cuba guna susu badan sis ,jika masih ada yaa .in shaa Allah ,paling b'kesan utk baby .sapukan sdikit² pn boleh , sertakan dgn selawat .in shaa Allah ☺️