loya2

Mommy2 semua. Nak tnya laa, loya teruk tak masa mengandung. Selalu sampai berapa bulan ye loya2 tu?

61 Balas

Hi, normal la tu. Sy 1st trimester sampai 4 bulan je sis. sampai kena admit sbb muntah darah. Doktor diagnosed hyperemesis gravidarum (hyper morning sickness) mmg teruk sbb taknak makan tapi asyik muntah dari pagi sampai malam. Sbb tu luka kat dalam & bdarah. Lepas minum jus mamariam alhamdulillah sy semakin aktif & btambah selera.

Saya skrg nk masuk 12weeks, teruk juga loya nya.. Skali Pakej dgn pening2 sket Kdng2.. Mkn pun x berapa Sgt.. Berat turun masa pregnant.. Dlu masa ank 1st xde morning sickness langsung.. Smpai bersalin enjoyyy je.. Skali no 2 ni, lain mcm pulak dia. 😅🤭 Baru skrg tau rasa Loya2 masa preggy ni xbestnyaaaaa 😆

Saya start 2bulan hingga 3 bulan. Lepas makan muntah. Kluar rumah nmpak org ramai2 loya. Bau sabun loya. Bau hanyir bau masak loya. Lepas tu alhamdulillah. Hilang loya Selera menjadi2 🤣 Lupa diri kalau nmpak makanan 🤭🤭 Sy doakan semoga sis tabah ya.

Sy start dari week10 smpai laa nak masuk trimester kedua. Ada dlm 3bulan lebih alahan . Lepastu masuk trimester kedua baru laa alahan tu hilang sendiri. Dtg plak selera makan membuak2 🤣overweight plak dh. Hehehe . Tp bleh di kawal lagi 😊😊❤

Sy strt alahan mse 9week..skng dh 14week, msih alahan lg. Truk jgk, xleh mkn..ubt pn xleh nk tln. Air pn sikit je mnum. Skng ok sikit sbb xmuntah..tp still ade loya2 n xde slera mkn lg

Ikut org jugak sis..sy dulu dari awal pregnant smpai 4 bulan bru stop.. Tu pun jenuh jgk 😂 masuk je 4 bulan da slow but kite plak jdi takut nk mkn itu ini sbb takut muntah jee..

Saya dari awal pregnant sampai masuk week11..tp wlpun loya tu dah ok..muntah sbb tak tahan dgn ubt pulak kali ni..sabar jela momi..demi anak tercinta.

Saya keempat2 preggy semua teruk hyperem...1st n 2nd 6bln baru ok2...3rd 8bln baru ok...4th 7bln baru ok...wt keempat2 preggy mmg drop smpi 9-12kg...😅😌

Sy dari 2month smpai masuk 4month muntah mual ade bau yg xbole bau terutama bau org masak ngn pwangi rumah... 4month ke atas da okey..selera pon bru nk ada

Hai mommy . ikut orang jugak.. macam saya , dari first trimester sampai laa second trimester saya muntah² loya². masuk trimester ketiga baru baik .