Mintak tips early pregnancy

Hi saya baru je upt +ve. Saya nak tanya kalau early pregnancy, apa saya perlu berjaga2 utk baby dan diri? Nak elakkan drpd sebarang kemungkinan? Any tips pls? First time mommy here. Saya dah scan dr tapi masih awal. Dr suruh dtg selepas 2 minggu utk repeat scan. Sementara tu apa saya perlu buat utk jaga kandungan. #ingintahu #seriusnanya #pleasehelp #bantusharing

2 Balas

if belom pernah makan asid folid. then pergi farmasi beli asid folid dn makan. kalau sebelom ni mmg pernah consume mkn asid folid just continue makan sampai la awak buka buku pink. mungkin masa awak g check tu kandungan awak baru 4@5w. jadi kalau scan atas mmg xnmpk pape lg. kalau nak nmpk kantung scan masa usia kndgn awak 6@7w. kalau nak nampak baby dan heartbeat klip2 boleh scan masa usia kandungan awak 8@9w dn keatas. boleh cuba call kk berdekatan dgn awak. tanya procedure nak buka buku pink mcm mana. perlu buat appointment atau tak. selagi xde spotting/bleeding inn shaa allah kandungan awak baik2 saja. buat sementara waktu elakkan buat kerja berat2 atau elakkan la bersama suami. kalau rasa kandungan dh kuat baru proceed.

11mo ago

InshaaAllah aamiin, semoga yg baik2 utk awak aamiin 🥰

1) mkn mknn bkhasiat.. folic acid jgn lpe 2) elakkn junk food, air gas.. segala petua yg org ckp jgn mkn/bahaya.. awak bley cbe elakkn.. since nie pun pregnancy pertama awak, kte pun x tw ape yg bley ape yg x bley.. 3) jgn buat keje berat & yg bley wat awak tlalu penat 4) elakkn bsama suami

11mo ago

Terima kasih banyak2 yee