Makanan baby 6bulan

Mommy yg anak baru boleh makan tu , bagi makan apa dulu untuk first time

12 Balas

Sye follow happy baby food malaysia dekat FB. Dekat situ dorg share info pasal 4DR. 4 days rules untuk tgk baby alergik ke atau makanan tu sesuai utk baby ke x. Mcm saya 4 hari pertama sya start dengan bubur kosong. Lepas 4 hari tu 1. bubur + carrot 2. Bubur + labu 3. Bubur + brokoli Then masuk 7 bulan sye dh start protein dgn vege Bubur + carrot + ayam + evo Bubur + labu + ayam + evo Mcm mcm menu la kite pelbagai kan. Skrg mmg x pakai dh 4dr tu. Skrg musim cuti mmg hari hari buat bubur dia. Masuk 8 bulan ni sye baru start menumis bawang masuk bubur. Tapi sye amal kan no salt and sugar. Sebab nye bile sye mengoogle untuk ajar anak makan bende plain tu supaya die x picky food.

4y ago

Sama la kita. Saya pun follow Group Happy Baby Food Malaysia kat fb sbb situ byk resepi yg mommies semua share.

First day bubur kosong + extra virgin olive oil (evoo) je dulu. Dah pass 4 hari baru tambah sayur mcm carrot/brokoli. Dlm 4 hari tu nk selang bg puree sayur je pun boleh. Dah pass 4 hari tu boleh try campur sayur lain pulak. Utk snack boleh bg puree buah pear/apple etc. Make sure mknan baby semua tapis ye sbb texture dia kena halus. Kalau nak resepi best boleh follow group fb Happy Baby Food Malaysia. Saya pun byk belajar situ. ☺

3 hari pertama - bubur kosong. Masak, blend, tapis. 3 hari seterusnya - bubur and carrot 3 hari seterusnya - brokoli 3 hari seterusnya - ayam 3 hari seterusnya - ikan bilis 3 hari seterusnya - labu 3 hari seterusnya - kentang Dan lain lain menu atau nak campur pun boleh. Mulakan seperti yg diberitahu sebab nak tahu anak kita ni ada alahan ke tak.

mula2 Buat 4 day rules,start dgn bubur kosong2 4 hari,lps tu buah 4 hari,lps tu cmpur laa bubur dgn ayam ke bubur dgn sayur ke..yg penting 4days..baru tahu baby ada alah dgn pape mknanan

Bubur nasi kosong (blend/lecek cair) saja. Tak perlu pening-pening fikir pasal baby makan sangat, buka buku biru/pink check-up anak tu, baca panduan kesihatan anak complete info 👍

Yeayyy.. Dah ada orang tanyakan soalan yang saya nak tanya. Samalah, anak saya pun 6 bulan minggu depan 🤗✌🏻. Nak buat bubur nasi kosong untuk dia nanti 🥰💕

Bubur kosong, blend & tapis 💜💜 Lepas tu blh try buat puri buah / Sayur. Meh follow ig saya, blh kita share2 resepi Baby 😘😘😘 (@anak_momma)

4y ago

Tq sis, ig sis apa ya? Blh sy follow jugak 💜💜💜💜

Bagi bubur kosong jgn letak garam or ape ape je. Dan blend kan halus. Slow slow kenal anak dgn makanan dan rasa ye sis . Goodluckk😊

sy bgi bubur kosong lenyek je...

Bubur kosong pun boleh...