Kepala baby belum engaged

Hello mommy yang ada experienced, boleh tolong clearkan kecelaruan dalam kepala saya? Ni kandungan pertama saya, sabtu last week check up baby dah 38w, doc cakap kepala baby still belum engage. Dia tekan2 perut masih kosong lagi, dan baby sy pulak besar. Dia tak galakkan sy untuk overdue lagi. Sbb takut makin lama makin besar baby kat dalam. Andai kata kepala baby masih belum turun bawah, kalau kena induce akan memberi kesan untuk kelahiran normal ke? Tapi doc tak ada sebut untuk induce pun, dia bagi tempoh lagi sampai sabtu ni. Kalau still tak engage lagi dia akan ajak berbincang. Tolong sy bagi pandangan TQ 😕

1 Balas

Hai sis, saya doakan yg terbaik utk sis & baby. Saya tak ada pengalaman bersalin lagi. Tapi saya tengok dlm YouTube ada senaman supaya kepala baby cpt turun ke bwh. Tak pernah cuba tapi ingin cuba nanti. Mungkin boleh tanya doktor ttg senaman tu nanti boleh tak. Sis baby besar ada kencing manis tak?

3y ago

Oh ok. Tny sbb sy ad kencing manis masa pregnant tp trkwl.