Bleeding ke spotting ?

Hi mommy sy 6 week 2 days. Hari ni ada keluar macam ni. Proses penempelan ke atau tanda2 bole berlakunya keguguran ? Ada sesiapa jd mcm ni tak? Then kandungan selamat ke tak? Bole share?

Bleeding ke spotting ?
15 Balas

Hi sis. Kalau dah 6w patut dah tak ada implantation bleeding. Implantation bleeding pun setahu saya dia darah secalit je. Ni boleh jadi ancaman keguguran. Better sis pergi klinik terus and tanya dr pasal ubat kuat rahim (duphaston). Saya 2 kali pengalaman spotting di awal kehamilan. 1st kandungan tak survive sebab saya biar je ingat normal. Last2 bleeding. 2nd jadi lagi sikit macamni saya dah gi hospital. Dr bagi duphaston, Alhamdulillah kandungan survive walaupun masa 11w ada bleeding pulak. 😊

11mo ago

setuju dgn pendapat ni

Bg pendapat sy baik jp doc..sy pernah jd mcm ni mula2 ingt normal je tp stay je pergi klinik sbb risau doc bg ubat kuat rahim slpas 2mggu ttp kua jgk skit2 lama2 tu kgguran dan 2mggu lps tu sy pitam rupanya luar rahim pun ya.. Doc ckp mgkin kembar sbb yg dlm rahim ggur dlm tiup pecah..pengalaman x sme utk kpastian jumpe doc..

lebih baik trus pergi klinik swasta / hospital. pngalamn sya pregnant prtama de sedikit je darah trus g hopital tapi esoknya gugur. pregnant Kali kedua 4 week ada bleeding pegi klinik swasta doktor bagi ubat duphaston..lpas sya bedrest smpai 3 bln skrg dah 5 bln lebih

maybe proses penempelan kot..sbb sy sendiri due mggu lepas ade kluar mcm ni..5 hari direct kluar drh + lendir..pegi klinik dpt ubah kuatkan rahim..alhamdulillah check up lps pade tu dah stop n baby sihat je ☺️

normal pregnancy tak berlaku apa2 spotting atau bleeding. proses penempelan selalunya berlaku masa usia kandungan 4@5w. tak semua mommy yg mengalami proses penempelan ni. segera ke klinik

Sy pon sependapat dgn ibu2 yg lain..sis pergi jumpa doktor ya...pergi klinik atau hospital yg ada scan tvs dgn ubat kuatkan rahim duphaston. semoga urusan sis dipermudahkan..

spotting. implatation bleed hny berlaku pd cycle day 21 atau dpo14. jika dah mgg ini spotting tanda2 ancaman keguguran. berjumpa doc utk bantuan rawatan dan pemeriksaan

saya pernah keluar mcm ni... tapi sy husnuzon konon² implantation bleeding.. lepas 2 minggu ada rasa cramp and keluar fresh blood huhu tak ada rezeki.. gugur 🥺

saya masa mengandong ni bleeding jugak... sekarang Alhamdulillah dah 4bualn walau pun Masih bleeding sikit2 mcm ni kena jumpa dokter..... ape2 pun...

Klu tanya sy, sy akan jawab benda ni tak normal mengikut pengalaman sy sblm ni..apa2 better pg kpd yg pakar untuk kepastian sis..