10weeks

Hello mommy smua..ade tk sesiapa kt sini scan 10weeks tpi blm nmpk janin..?..doc ckp nampk kantung je..norml tk mcm tu?..risau pn ada?

5 Balas

Sya mula2 scan 5 minggu..Lepas test upt clear blue digital +ve 3-4 w buat d rmh ..pge klinik nak confirm kn ... Doctor scan jumpa cyst sja.. test upt +ve blik kat klinik...+ve tpi samar2.. risau dah.. buat keputusan pge klinik pakar... kandungan 6w Doktor terus scan..still perkara yg Sama.. nmpk cyst sja..test upt sekali lagi... +Ve pekat double line Naik.. doktor bagi cadangan nak buat transvaginal ultrasound... Setuju sja asalkn tjwp sumanya .. syukur nampak kantung..tpi masi kecil sgt... Doktor bagi duphaston sebab Ada miscarriage history sebelum ni.. consume 1 biji 3x sehari mbil bsama folic acid.. perlu continue smpi kandungan 14w.. setiap minggu doktor bagi appointment nak tgok perkembangan.. Kali kedua scan 7w sma juga perlu transvaginal ultrasound baru nmpk kantung tpi dah Ada heartbeat.. scan 8w dah X perlu scan bawah dah jelas nmpk janin... 9w pge KKIA buat details check up Dan buat appointment buka buku pink... semoga perjalanan sis juga selamat Dan baik2 sja

4y ago

boleh sy tahu..sebelum ni sis pernah guguran itu kandungan yg firts ke tu,sy kguguran kndungan yg ke empat anak sy yg sblum ni lahir sihat ni kdungan sy yg ke 5 perlu ke tk sy ambil duphaston ni untuk pastikan kdungan sy selamat skrg usia kdungan 7w4d

Normal sis. Tunggu sampai 14 minggu ke. Ini jadual scan yang perlu dibuat, dan apa result yang mungkin dapat, untuk panduan sis: https://my.theasianparent.com/scan-kehamilan

Ada yg nampak.. ada yg tk nmpk.. sabar je sis.. atau pon sis bleh cuba scan kt 2 3 klinik berlainan.. sbb kadang2 faktor mesin scan jugak tu tk nmpk jelas..

Sy pun macam tu time 6w doc suruh repeat 2minggu lagi tapi sy p ngam2 12w Alhamdulillah nampak baby

Fifi mcm mna skg..next scan