Ectopic/ bleeding/ tiada kantung

Hi mommy’s smua. Ada x yg pernah bleeding masa 6 week and no kantung? Sy dh pegi hospital doc suspect ectopic tapi bila scan ikut bawah smua ok, ambil beta hcg bacaan 490. Sy warded 1 mlm shja doc sudah bagi blik rumah. Ada yg berpengalaman x?

4 Balas

sya ada pengalaman ectopic time no 5 .. masa check upt tu naik terang .. pabila scan doc kata nampak kantung je mungkin sbb bru 6w tpi dia kata kemungkinan jugak luar rahim sbb upt terang .. sya check klinik luar time tu .. then beberapa hari tu sya bleeding .. tpi x da skit apa cuma terkejut tiba2 bleeding .. sya cuba tenang and rest .. 2 minggu lepastu jam 2 pagi sya skit teramat sgt smpai x leh duduk x leh angkat , berpeluh2 .. sya tahan smpai tgh hari .. tgh hari suami minta tlg adik sya hantarkan sya ke hospital(blm ada transport sndiri time tu) suami dok rmh jaga anak2 .. adik sya lepas hantar ke emergency trus turun kerja .. sya sorg2 je masok emergency bgitau skit perut bleeding .. dorg scan smpai 5 kali setiap doc .. suh pi naik ward bersalin , scan dri bawah .. tgk ada doc yg rakam scan tu laa ada yg ambik gambar bagai .. sya dah mula tkut .. 5 doc skali tgk scan tu .. x lama lepastu doc kta sya explain dgn kamu apa jadi .. kamu mesti bedah trus sbb janin dan tiub sudah pecah .. time tu sya x tau ckp apa .. sya tnya doc blh tunggu esok x .. dia ckp x blh sbb dah pecah .. jam 8 malam mula masok dewan bedah .. doc kata sya kena ditidurkan .. jadi time tu redha je , vc suami pesan mcm2 dkt dia .. lepas bedah doc bgitau tiub kanan dah dipotong .. x de tiub kanan dah .. time tu pon sya just diam je x tau nak kata apa sbb x prnah jadi selamani benda mcmni .. padahal dorg scan mula2 tu gtau kantung ada , tpi baby x da .. scan dri bawah bru dorg tau mana baby nya ..

2y ago

yeke, dah brapa lama sis pnya ?

saya pernah kena ectopic pregnancy dlam bulan pertama mmg tkde apa2 jadi mcm biasa je check upt positive cuma upt samar2 msa tu tak suspect ectopic sebab kandungan msih awal sangat.. perut asyik sakit je ..kluar spotting sikit2 sampai lama2 keluar darah beku ..prgi hosp org kata miscarriage complete..smnggu slpas prgi hosp tba2 darah kluar ketul2 bnyk sngat ..sya demam panas msa tu memang tak dpat angkat ..last2 gi hsptl balik ..msa tu perut sngat2 sakit.. memulas seluruh perut last2 msuk camera dan ectopic dh pecah jugak tpksa buang tiub belah knan.. mula2 diorg tak pasti tpi tgok sya sangat2 sakit bru diorg msukkan camera utk pastikan 😢 kalau tak sya tak tahu nsib sya smpai skrg..tp syukur dgn izin tuhan sbulan selepas ectopic pregnancy sy pregnant smula scara normal skrg dh 38w

2y ago

ya ketul skit2 mula2 ..lepas tu tiba2 je keluar ketul besar dari kemaluan dengan perlahan jatuh..mula2 ingatkan janin..tapi bukan janin ..tu darah beku ..masukkan camera masa 11w

Saya ectopic last year. Symptoms nya spotting dari week 4-6, then dapat detect ectopic terus operate. Tapi untuk kes awak, bhcg 490 usually memang belum boleh nampak kantung through scan. Nanti ambil bacaan bhcg 48jam after bacaan pertama. Kalau kandungan normal, bacaan akan naik 2 kali ganda (untuk kes awak, bacaan akan jadi lebih kurang 1000). Kalau ectopic biasanya bacaan bhcg akan naik sikit je

2y ago

Kalau bhcg turun usually miscarriage. Rasanya bukan ectopic. Doctor cakap apa? Kebanyakan orang yang kena ectopic akan rasa sakit kat bahagian kiri atau kanan abdomen. Tapi ada juga yang tak sakit. Saya tak sakit, cuma ada 2 3 kali rasa cramp kat sebelah kanan. Hopefully kes awak bukan ectopic, take care! (:

Tahniah sis semoga ibu dan bayi dlm kandungan sihat sehingga melahirkan 🤲🏽