Apa perlu buat lepas muntah loya?

Hi mommy to be semua, sy first time mengandung and mse mula2 aritu xde simtom kemahilan, ni nk masuk week 9 and 10 dah start loya and muntah2. Biasanya waktu mlm kerap muntah blh kata everyday. Sy nk tye, klu lepas muntah tu kita kne makan ke? Mse first time sy muntah aritu langsung x blh telan mkanan sbb rse sakit di rongga tekak ni, ni dh byk kali mcm okay sikit jd mcm terbiasa dh, cme sy nk tye mommy2 semua lps muntah apa yg patut buat? Minum air ke mkan ke? Or just tido je? Sy xde pglman minta bg penjelasan 🤭 sorry klu pertanyaan sy ni mcm pelik sbb btol2 xthu #firstmom #firstbaby #bantusharing #seriusnanya

6 Balas

Sy pun ada kena g klinik memula fikir keracunan sebab xpernah muntah keluar makanan selalu lendir je, dr bagi ubat supaya tak muntah. Pastu dr kata kemungkinan hormon tgh tak stabil sebab pregnant n sy ada gerd so pedas minyak semua kena control tekak boleh masok just pantang makan. Skrg dh 10w tetiba tekak dgn sendiri rsa tak sedap. Facemask xleh ada bau, terpaksa cari facemask yg xda bau. Air manis pun rasa pahit. Tapi tak muntah dah even dah stop ubat dr.

sama sis saya sejak masuk week 9 mual je trus muntah, sblum ni tak muntah punn. just mual hehe. lepas muntah saya amik kurma dgn buah apple merah/pear sepotong, buah tu mmg saya basuh and potong siap2 letak dlam bekas bertutp, cuci dgn air garam supaya tak tukar warna dia. Saya makan sbb pedih tekak kalau muntah, air seteguk je, sbb saya jenis kalau minum air muntahh jugakk. hehe lepas tu bru boleh tido ke, baring ke

saya pun jenis muntah muntah belah malam. biasanya lepas muntah, minum air suam je dulu walaupun mulut rasa pahit.. sebab badan kita akan dehydrated. klo nak makan pun amik jumlah yg sedikit dulu. saya pun klo lepas muntah , perut pedih mcm lapar. saya dah masuk 10weeks. muntah dah kurang. tapi masih ada. sebaiknya nak kurangkan muntah, jgn makan byk². tp kerap dengan kuantiti yg sedikit. Kene banyak sabar..

Kumur2 dgn air garam - bg selesa mulut dan bau. Minum air suam perlahan-lahan supaya tak dehidrasi. Mkn buah-buahan yg serasi dgn loya. hidu bau yg menyenangkan, rehat... pastikan tempat rehat tu pengudaraannya bagus.. suasana relax n cool Dah lapar tu makanlah makanan yg serasi dgn keadaan puan.

2y ago

Tq sis sgt berguna utk sy

sama lah cm Sy teruk gak loya,mmg xboleh bau minyak masak atau Salah mkn msti Abis keluar... selalunya lps muntah minum lah air suam bg reda kn tekak Dan gantikn semula air n mknn yg dah dimuntahkn tu...klu boleh mkn lg elok..jgn smp xmkn n minum nnt xde tenaga lagi teruk...lembik kang

Sy masa week 9 kemuncak muntah. mmg 1hr 10x boleh muntah. last2 admit wad. doc pesan lepas muntah kena minum n mkn. nanti dehydration n kencing Kotor. minum air barli kalau tak boleh air masak. Sy hanya bole mkn biskut kering je. or nasik putih kosong.