Selsema

Hi mommy semua , saya hamil 28 weeks and sedang selsema . Boleh tak saya makan ubat selsema ? Boleh suggest ubat selsema yang boleh ibu hamil makan ?

13 Balas

Sy makan sj ubat yg doc bagi.. Pastikan ke klinik dan bukan beli kat luar.. Btl tu kena minum banyak air suam.. Dptkan nasihat dr doktor..sy batuk2 lg.. Last time sy tahan sj dan xda makan ubat.. Tp makin teruk pula.. Hidung tersumbat dan batuk berkahak.. Sama la 28th week pregnant

Klu dh msuk 3 trimester doc ad suggest mkn ubat selsema tp ambik bila perlu, bukan xboleh yer sbb sy g hspital check demam selsema doc bg ubat, dia ckp xda mslh cuma klu yg awal2 mmg xleh hny panadol huhu

Tak blh mkn ubat selsema. Sy pun selsema hr tu.. sy terus pegi klinik.sy tak berani pegi farmasi beli ubat suka hati😂.. nurse cuma bagi pnadol dan ubat buang kahak.. itu pun mkn bila perlu je.

Hai mmy..sy bru je smbh Dr slsma n batuk..for me..sy bykkn minum air masak je..ubat sy xmkn..klu mmy nk mkn ubt jga kna refer ngan doc la..k..tc mmy

5y ago

Noted . Thanks dear

Kalau jumpa doc, dia x suggest makan ubt selsema.. Biasa suruh minum air suam byk2 dan doc bagi ubat antibiotik je

5y ago

Oo yeke . Noted with thanks dear

Doktor suggest kat sy kalau boleh tahan, tahan n mnm bnyk air suam. Kalau da teruk sngat bru mkan ubat yg doktor bg. 😊

Dlu sy mkn ubat selsema budak..sbb dos nya rendah..tp trimester pertama xdigalakn mkn ubt apa2 slain pandol

boleh je...sy baru je pergi kelinik swasta doktor ada bagi ubat selsema..

Alternatif lain boleh cuba minum air suam bancuhan madu asli + lemon

Dr bagi cetirizine, ubat anti-histamine utk flu and allergies..