kalau selsema semasa hamil

Adakah selamat untuk org pregnant makan ubat selsema...?

12 Balas

Saya pun masa 30week haritu kena selsema dan batuk. Perit rasanya sbb batuk sampai sakit perut. Saya ke klinik jumpa doc dan doc bagi ubat selsema, ubat batuk dan antibiotic. Doc ckp sistem imun perggy mommies sgt lemah so kena mkn ubat utk tak bagi selsema or batuk berpanjangan. Yang penting sis pegi klinik dan dptkan nasihat doctor.

Jumpe doktor.. Then mkn ubat yg doktor bg... Sy pon tgh selesema n batuk... Ubat mkn sekali sehari je.. Laupun doktor swh mkn 3 kali sehari... 🤭 Risau baby tak aktif..... Tuk ikhtiar lain mkn vit c... Minum air byk... Mkn sup2...

Boleh try consult doktor dulu kak. Amik vitamin 1000mg sehari. Kalau x makan buah oren. Boleh tanya doktor sesuai x mkn probiotik, if sesuai boleh beli sbb probiotik supplemen mmg elok utk imun bdn or boleh mkn yogurt.

Sy bru lepas slsema 2hari lepas. Doc bg ubat zyrtec mkn sekali sehari. Cpt kering.. doc ckp zyrtec okey utk ibu mengandung. Tapi pape pun consult doc ye

Ambik vit c , saya consume vitamin c magical c pure mmg bagus sangat sbb ada kandungan 1000mg vit c & banyak lg buah - buahan harga pun murah berbaloi ☺️

5y ago

Terima kasih atas cadangan..

Mcm sy haritu..sengsara sgt2... dh selesma.. bkahak plak tu...terus sy suh suami beli icecream vanilla.. terus elokk je...

Jgn ambil ubat sebarangan... Jumpa doc dlu... Xsemua ubat seseme kita boleh amik

Ambil buah yg ada kandungan vitamin c atau beli je vitamin c.

Jgn mkn sis...ibu mengandung hanya boleh mkn Panadol sahaja

5y ago

Bkn panadol sis..paracetamol..tu pn paracetamol dr kk or hsptl shj doc n nurse kata blh mkn bg mommies preggy dan utk selsema doc kata hnye boleh amik pil jnis loratadine.. bg kena gastrik pula boleh mkn gaviscon..selain dr tu xblh mkn..

Sy ada mkn ubat selsema dr yg bgi 1biji 1hari