Contraction rasa macam mna?

Hi mommy semua. Saya first time mom, sekarang baru nak masuk 35 minggu. nak tanya rasa sakit contraction tu macam mana ye? Ada yg cakap macam period pain tapi saya tak pernah rasa period pain. Lately ni since raya kalau makan banyak sikit je perut rasa kembung sangat, rasa ketat nak solat pun susah. Rasa macam kulit perut tu menegang. Lepastu saya rasa perut mengeras, tapi kejap kejap je. harini saya rasa sakit area pinggang, walaupun baring or berjalan still rasa sakit. Tu contraction ke? Perlu ke hospital ke? Tapi air ketuban still tak leaking or takde turun apa2 tanda pun lagi.

4 Balas

berdasarkan pengalaman sy nk masuk anak 3 ni, contraction tu sakit sangat dari atas perut sampai ke bawah..kena pandai ambil nafas time dtg contraction tu..bila keras rasa contraction tu tarik nafas dalam2 hembus perlahan2.. lps tu contraction tu akan hilang, nanti beberapa minit dia dtg lagi..mula2 berjarak sejam, setengah jam, 20min, 15min, 10min, 5min gitu..makin kerap makin dekat masa nak bersalin

5mo ago

Ohh faham. Okay thank you awak

kencing kotor pn blh jd..sbb tgh alami..g kk bru ni sangkut kncing kotor..bykkn mnum air..skrg sy da kurg rasa ngeras krap²..klu x mmg tiap masa..rupanya kncing kotor n kurg air..skrg sy on antibiotik sbb kncg kotor..

5mo ago

Oh yeke? Kencing kotor pun effect eh? Sy baru lepas checkup alhamdulillah takde kencing kotor. Tp tulah lately ni kerap betul sakit pinggang 😂

saya pun macam tu baru baru ni, pergi hospital mereka kata kencing kotor

yg awk rasa tu braxton hicks.

5mo ago

Ohh faham. Okay okay thank you awak