Boleh ke pilih tarikh utk serah diri?

Hi mommy semua. Sapa ada pengalaman mcm saya ni. Alhamdulillah sy xda gdm, xda kencing kotor so far semua okay dan xda masalah kesihatan. minggu depan dah masuk 39w. Tapi baby masih selesa dlm perut ibu lagi walaupun dah betul2 masuk laluan cuma tanda belum ada lagi. EDD sy 11/10 ni dan baru2 ni checkup biasa dekat kk. Dr bgtau sy dibolehkan menunggu sampai 40w (+- 5 hari), bermaksd kalau 15hb sy belum ada tanda bersalin, sy kena serah diri. Dan sekiranya dekat2 tarikh tu sy belum jugak bersalin, boleh ka sy request sendiri dekat Dr nak pilih tarikh mana utk bersalin (secara induce)???

1 Balas

Boleh je walk in ke LR, tp dktr akn verify dlu keadaan sis. Klu xde apa2 contraction or jln, dia suruh balik dlu. Sbb dia akn priority kes kecemasan dlu. Sy serah diri awl dari tarikh surat, jln pn 1cm saja tp kena tahan sbb ada contraction yg kerap, cuma sy xde rasa sakit. Sudahnya kena duduk wad, hari2 dktr mai check jalan (not confortable at all). Klu jln xde progress dia akn induce belon dkt wad. Tu satu hal lg nk bgerak kemain payah. Paling stress bila tgk org keluar masuk LR tp kita masih xde tanda apa2. Sy seminggu duk hsptl, 3 hari dkt wad sblm bsalin, 3 hari lps bsalin, 1 hari dkt wad jaundice (bby kuning ats pagar). Bg sy, klu jd mcmni lg utk next pregnancy, sy lebih rela dtg masa tarikh serah diri, sekurang2nya xde duk lama dkt hsptl 😅