Directfeeding baby

Hello mommy semua. Normal ke kalau breast saya kadang rasa sakit dalam 30 saat macam tu, lepas tu terus keluar susu menitik-nitik. Tu maksudnya breast sy dah full dgn susu ke? Sy pernah pam (sebelum bagi dekat baby sebab baby tengah tidur) dapat 2oz sahaja. Anak sy sebulan lebih. Sy tertanya-tanya, cukup ke susu badan selama ni sy bagi dekat anak, kalau sy pam pun hanya dlm 2oz jak 🥲

2 Balas

dalam menyusukan anak nii bukan jumlah yg penting tp nutrisi tuu. susu badan ni kadang jumlahnya sama tp nutrisinya berubah sbb susu badan ni ikut apa yg mak makan. berbanding susu tepung ni, nutrisinya tetap sbb tu jumlah susu kena naikkan ikut umur. sebulan 2oz tuu cukup je. awk bnykkan makan makanan yg berkhasiat supaya hindmilk lg bnyk dr foremilk yaa. jgn stress, happy breastfeeding. jgn banding2 susu yg awkndpt dgn org lain dpt. susu sikit tak semestinya anak tak kenyang, pedulikan org tua2 cakap. dorang dulu takda ilmu penyusuan yg betul.

susu kalau penuh u akn rasa breast u keras. and susu menitik. boleh je pam. 2oz cukup x cukup tgok dkt berat baby. and kencing berak die. kalau die jrg kencing and membuang makna nya kena selalu bagi lagi susu. x kesah la df ke pam ke fm ke. selalu bby kalau x ckup susu akan meragam. and kena tau isyarat baby. kalau lapar akan nmpk die mcm mencari puting or botol , nmpk die jelir2 kan lidah, die genggam tgn. and boleh belajar jugak dari cara baby nangis.