Susu dah tak keluar

Asalamualaikum ibu boleh sy nak bertanya?? ...susu saya dah tak keluar macam selalu bila pam masa susu ada sy pam tak sampai pun 1 oz lepas tu sy terskip pam sbb tak sempat nak pam 2 hari ni susu dah tak keluar langsung dah wlaupun picit dengan tangan atau pam...adakah susu badan saya dah stop langsung dah?? Dah mcm2 makan supplement dan susu tetap tak menjadi tinggal tak mengurut je lagi sebab tak sempat nk panggil bidan sbb kwasan rumah saya ni jarang nak ada bidan dekat satu lagi kewangan tak mencukupi lagi...mcm mana ya ibu2 saya kena terus pam wlaupun susu tak keluar ke macam mana?? sbb breast sy berfungsi sbelah kiri je sbelah kanan dah tak berfungsi sebab 2 minggu selepas bersalin breast kanan sy puting luka pastu terkena jangkitan kuman smpai bengkak bernanah2 masatu breast kiri okey je takda masalah susu pun ok kalau pam pun dapat 5 oZ mcm tu smpai basah baju ..lepas je sembuh breast kanan terus dah tak keluar susu bila pam atau picit dya terasa sakit ...masa seminggu selepas bersalin tu ok je susu elok keduanya lepas jadi perkara tu terus problem tu jadi masa tu anak dah masuk 2 bulan...sekarang ni anak dah masuk 3 bulan hanya minum susu formula je..kesian beby sy berapa minggu je dapat merasa susu badan ibu saya rasa lemah dah rasa bersalah sangat sebab tak mampu nak bagi dya susu badan smpai usia 2 tahun sy rasa bersalah sangat sebab saya tak pandai nak urus bab emosi. Maaf ye ibu2 sebab panjang sangat hehe harap ibu2 dapat membantu sy dan ada pengalaman mcm sy boleh minta share mcm mana nk selesai kan. Terima kasih ibu2 #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

7 Balas

mintak husband je urut sis,boleh cari dkt google teknik urut utk penyusuan. urut dkt belakang bhagian belikat tu.. supplement tak pyah,buang duit ja. mkn minum kena follow diet yg betul. ada protein ada karbo apa smua tu, air kosong jgn duk tahaq,kena minum byk sbb nk hasilkan susu tapi jgn la sampai 3-4 liter pulak ... then emosi kena jaga lah, jgn duk stress cakap takdak susu tak dak susu, satg susu btul2 takdak . kena bg ank hisap kerap,tu je ransangan terbaik bg kilang susu sedaq yg masih ada demand. kdang tu boleh bg baby baring atas sis tanpa pakai baju.. ni sy bg tips hat FREE saja la.. nak lagi paham boleh p join group dkt fb Happy breastfeeding Malaysia. dkt TikTok pun ramai kaunselor penyusuan share info cuma jgn salah pilih kaunselor "celop" sudahhhh ...

sama mcm saya. Sebelah kiri je yg ada susu. Kanan dh tkde… so selama ni bagi sebelah kiri je. Saya EPmom sbb anak taknk direct bf… Anak makin besar makin banyak menyusu, pulak skrg ni saya tak sihat, susu agk drop dan saya penat pam, saya try bagi susu formula anak taknk minum lgsung 😭 campur pn tknk, mcm mne ye…

Cubaaa momy minta husbnd urutkan bahagian blkg badan area dada tuuu.. xyah buh myk pon xpa just urut bg urat2 longgar.. Sy dlu pernah urut pakai sikat area breast😅😅 bolehlaaa tpi msih mcm tersumbat Sy minta tlg suami hisap 😝😝 alhamdulillah bila rnsngan kuat susu kluarr byk… cubelahhhhh… 🥰🥰

Ini kepiluan kaum ibu yg kita jarang dpt kongsi. I faham betul frust sis skarang ni sbb I jg sama. Bby pun dkt 4 bulan dah susu badan drop. Susah nk kawal emosi sbb letih, rasa mcm ibu yg gagal. Para laki jg tak faham 🥲 air mata mengalir aje pada waktu malam.

Sama la mcm saya . Harap lepas mengurut ni ada balik . Kalau ada yang boleh share tips buat kami ni . Bersyukur sangat . Terima kasih .

Tersumbat kali sis,cuba dlu urut tgok mcm mna

cuba mintak husband urutkan