Perasaan sedih

Hi mommy semua . Minta maaf kalau saya selalu mengadu dekat sini . Saya stress . Anak saya baby pramatang . Dua hari lagi dia baru sebulan . Kalau ikut mingguan sepatutnya dia baru 39minggu . Kenapa setiap kali selepas menyusu dia muntah semua bukan sikit dan keluar dekat hidung tersembur macam tu ? Saya jadi takut jikalau jadi apa apa . Belah suami suruh selepas menyusu bagi minum air masak . Saya tak bagi dikatanya kita pentingkan diri sendiri . Tolong mommy semua . #ingintahu #bantusharing

8 Balas

salam sis,situation kita sama sis.Baby saya lahir pramatang time 34weeks.Bila saya bgi susu brapa jam kmudian akan kluar susu dri hidung.Time dlm ward dctor ada explain,dctor bgitau ada sesetngah baby pramatang proses mnelan lambat sikit sbab saluran dlm badan baby blum ckup matang lgi.Lgi 1 fktor baby trmnum air ktuban.Dctor ada bgitau,baby saya trmnum air ktuban time saya bsalin.Bila saya bgi baby mnyusu saya ada dngar bunyi kahak dlm krongkong baby saya.Sbenar nya normal ja sis.Yg pnting hbis mnyusu kena bgi sendawa,lpas tue time bgi baring baby kena baring mnyereng supaya baby tidak trsedak air susu dlm hidung.Bantal baby pun kena bgi tinggi sikit bgi mngelakkan air susu yg kluar dri hidung,trmasuk semula.Sis boleh try manatau boleh mmbantu sis

1y ago

Terima kasih respon sis . Ya betul tu anak saya pun lendir terlalu banyak . Nak bernafas pun susah . Tapi doctor kata tu normal . Dan agak susah sikit anak saya nak bunyi sendawa tu hehe .

MIL sy suruh bagi air zamzam skit. Tp alhamdulillah setiap kali dia nak bagi, baby tak nak dan sy dlm hati pun berdoa sungguh2 “anak ibu jangan minum ye nnt dah besar baru ibu bagi air zam zam” .. baby pun pandai tak nak buka mulut. Sis try doa macam tu. Bukan nak pertikai kelebihan air zam zam tp belum sesuai lagi utk dia minum. Bab muntah tu baby sy pun sama , dia pun premature mmg lepas susu selalu muntah, awal2 sy takut juga rupanya mmg kebanyakan baby premature macam tu sbb salur dia belum matang. Even kita dah sendawakan dia. Boleh berlanjutan sampai satu tahun. Tp kalau sampai terkeluar kat hidung better sis tanya doc ya, kalau rasa tak sedap hati terus je jumpa doc.

1y ago

Terima kasih respon sis . Bila dah jadi mommy ni memang cepat overthinking kan . Tu saya risau . Kadang hati bercampur baur bila nak ajak suami pergi hosp dikatanya kita ni sikit sikit nak hosp hm . Tapi takpela kan . Alhamdulillah kalau itu masih dikatakan normal

jgn stress ibu.. ank ptama sy mcm ni juga pramatang 29w.. mmg muntah sgt mudah n doc ckp sbb die perut blm matang n kuat.. jd doc suggest susu jenis AR anti reflux.. susu ni sgt sesuai utk baby yg mudah muntah lg2 baby pramatang.. susu ni cpt membeku bila dh msk perut jd risiko utk tkeluar blk tu rendah.. byk cara doc bgtau sy antara nya tinggikn bantal bila tidur n mgiringkn baby ke kiri ketika tidur.. ibu jgn risau masalah ni akn baik sndiri cuma mkn masa n ibu kena bsabar sbb phatian kena lebih.. apa2 pun ibu blh minta pandangan profesional dari doktor ye sblm wat ape2... semoga membantu..

1y ago

Terima kasih sis respon . Saya first mom jadi tak banyak benda tahu . Baca komen sana sini , pergi klinik/hosp bertanya tu semua dapat membantu saya menambah sedikit tentang perkara berkaitan baby saya . Hehe insya allah saya menjadi yang terbaik untuk anak prem ni

sis jgn stress. baby minum susu apa ya? berapa oz sekali minum? selepas baby minum susu ada sedawakan tak. baby dibawah 6bulan hanya boleh minum susu ibu/fm shaja. usus baby tak kuat ya. awak boleh cari artikel tentang tu utk tunjuk kn kpd family in law awak. lactation counselor pon ada explain. doctor pon ada explain

1y ago

Terima kasih respon sis . Baby saya prem . Jadi saya bagi susu badan dengan susu formula untuk tambah berat badan dia . Memang selepas menyusu ada sendawakan dia tapi takde bunyi . Lepas beberapa minit nanti dia tersedu .

puan pernah bawa pergi check ke untuk kepastian? kalau belum, cuba record and then nanti tunjuk dekat doc. jangan beri air masak ya, bukan keperluan baby untuk umurnya skrg.

1y ago

Ha okay, memang ada some babies muntah tu sampai terkeluar dari hidung. Takpe, follow up je with doc. Jangan bagi tau air masak walaupun sedikit, biar lah orang cakap kita selfish, tu bukan anak diorang 🥺❤️

Sis ada sendawakan tak? baby sis menyusu badan atau fml? jangan bagi air masak. baby belum boleh minum.

1y ago

Terima kasih respon sis . Sendawakan memang ada setiap kali selepas menyusu . Saya ambil 2/3 jenis cara sendawakan baby untuk kepastian . Anak saya menyusu badan tapi dalam pada masa yang sama saya bagi susu formula khas untuk baby prem untuk support tambah berat badan dia .

jangan bagi air masak. bayi blh minum susu sahaja

Jgn bg minum air masak baby bahaya.bg susu je.

1y ago

Terima kasih sis respon . Ya saya sanggup bergaduh sementara untuk pertahankan tentang jangan bagi air masak walaupun sedikit . Lagi lagi anak saya prem kan