Baby 7 bulan cirit birit & demam disebakan alergik makanan

Hi mommy, saya nak tanya mommy yang ada pengalaman anak alergik makanan. Baby saya 7 bulan cirit birit & demam disebabkan alergik makanan. Dah jumpa dr pakar kanak-kanak, dr dah bagi ubat, air garam & suruh tukar susu lactose free selama 10 hari. Alhamdulillah selepas jumpa dr, anak saya semakin baik. Demam hanya 2 hari sahaja & semakin aktif tetapi harini dah masuk hari ke 5 anak saya masih cirit birit tapi cirit birit yang berkurangan tak seperti hari pertama-ketiga. Anak saya akan cirit birit selepas dia minum susu & minum air garam. Saya tukar susu anak saya (Similac lactose free) Soalan saya : 1. Bila baby akan berhenti cirit birit, adakah selama 10 hari? 2. Adakah susu tidak sesuai untuk anak saya disebabkan itu selepas minum dia terus cirit birit? 3. Susu Similac lactose free cepat kenyang ka? Sebab anak saya hanya nak minum 2oz sahaja & akan minum lagi tunggu dalam 3/4 jam. Sebelum ni dia minum frisolac dalam 5/6oz setiap 2 jam.

5 Balas

anak sye cirit birit lama lebih 10 hari sampai kne warderd. dh balik pun Masih cirit birit. paling sedih sye newmom Ade dap dap ngn tisu basah ..anak cirit birit jgn gune lgsung tisu basah yee selai pun xleh😭.. walau gune wet tissue mahal Huggies pureen blue colour.. kalau anak cirit birit.. lalu kan dengan air ye sis.. lepas TU lap kering.. ye Ade sehari TU 7 8x gnt pampers.. xg bilik air lalu kan bontot baby dekat paip sinki ye sis...semoga cpt sembuh baby

3w ago

Ohh klu perlu bersihkn byk kali better lalu air la kn..baik2.. tq share info sis.. tu la parents pn dh xde ni x terfikir pn nk tnya..bila sis comment mcm ni bru tau juga

1. My baby had diarrhoea for 6 days long after discharge ward. 2. Time cirit perut memang tak betul. Lepas susu je terus flush out. Takpe, bagi je ORS (air garam) everytime after cirit. Susukan je macam biasa 3. My baby tried Similac but dia macam tak suka, minum pun 2/3oz je. After i tukar NAN lactose free milk baru gradually minum 4/5oz per feed Semoga baby you cepat sembuh ya 🤍

3w ago

Noted awak, terima kasih jawab semua soalan saya. Baby semakin sihat & cergas 😊

sis dah Cuba bg puree epal merah..nasik bubur kosong.insyaAllah nnt ansur2 berkurangan cirit tu..klau lbh dari 10 hari masih same..cube tukar susu lactose lain

3w ago

Terima kasih atas tips yang diberikan ☺️

1. Dlm tempoh 2 minggu drpd mula cirit birit. 2 & 3, saya & anak tiada pengalaman susu formula

Sis bgi mkn apa tu ya? Yg ank sis alergik

3w ago

Spatutnya bila bekukn ok kn tp lpas ni maybe elakkn dlu la kot bgi fresh dlu..alhamdulillah dh ok.. insyaallah xlma lg sembuh..smoga ank sis cpt sembuh