kerja atau suri rumah?

hi mommy.. saya dalam dilema.. nak minta pendapat ibu ibu kat luar sana. saya ibu yang bekerja. anak saya sorang 5bulan. Alhamdulillah. saya da kerja selama 4 tahun. tapi gaji masih sama. dulu awal awal. saya dapat rm1300. sampai la gaji sekarang rm1600. itu pun 2 tahun lepas saya mogok nak resign baru pa manager saya naik kan rm100 dari rm1500. husband saya sekarang gaji besar juga la alhamdulillah. tapi kami masih takut jika saya resign dari tempat kerja. tapi kami tak dapat tanggung perbelanjaan sekarang dengan ekonomi yang turun naik sekarang ni kan. gaji husband lebih la 5k. kami takde banyak hutang pun. setakat kereta saya, sewa rumah dan juga insurance kami bertiga. saya nak minta pendapat. perlu tak saya resign jaga anak saya sendiri? saya pun masih dilema.. sekarang anak saya mak saya yang jaga. saya bagi mak saya bulan bulan rm300. mak saya tak nak pun duit tu. tapi saya niat untuk bersedekah. saya mohon pendapat ibu di luar sana. terima kasih🥰

5 Balas

Depends pada sis mana lagi penting , anak atau kerja . Tepuk dada tanya hati . Sebab saya sama macam sis 4tahun kerja ada anak sekarang pun baru masuk 5bulan . time maternity leave tu dilema nak kerja ke nak jaga anak . Last2 decide berhenti kerja focus kat anak dulu sbb dia kecik lagi . Tapi kena fikir ekonomi family la kalau sis tak kerja suami boleh tanggung tak kalau okay takpe . Sebab lain orang lain pendapat dia . Saya jenis tak sampai hati nangis kalau teringat kat anak dan try macam mana pun still tak boleh. Masa kita dengan anak sekejap je . Lagi satu boleh juga work from home , buat duit . My opinion je lah. harap takde orang trigger (:

Depend pada komitmen & tanggungjawab sis dan juga suami. Kalau rasa suami mampu untuk tanggung semua,keputusan pun kt tanga n sis juga. Kalau keje ada pros n cons. Jadi suri rumah pun ada pros n cons. Tepuk dada tanya selera sis mcm mana. Apa2 keputusan sis buat pun, itu lah yg terbaik untuk sis dan keluarga.

saya cadangkn, apa2 jadi, tolong sgt2 JANGAN BERHENTI KERJA.. kalau x pun, buat bisnes dari rumah ke.. asalkan puan ada duit, selamat dari segi kewangan. Gaji suami puan mampu sgt utk bayar ke pengasuh

Sy pulk terpakse bekerja bnyak benda nk kna bnyar.. gaji suami sy bwah 3k rumah motor brng rumah semua la.. lebih dri gaji suami kna byar.. hurmm doakn semoga urusan sy dipermudahkan ye

If suami mampu tanggung semua blh je berhenti fokus pd anak, gaji tmpt awk keja pun x bnyk, skrg starting mana2 company pun dh 1500