Normal ke baby newborn asik tido

Baby Sye baru 11 hari ...asik tido x nk bangun...nak bagi susu pun dia x nak...da ade kuning...kalau malam berjaga pulak ...normal ke ...stress sbb berpantang rumah mak mertua asik tnye da bagi susu?? Kesian anak lapar...tapi bila kejut x nk bangun ...bagi susu pun x nak...Sye nak buat ape yew...lepas tu dgn berat badan mak mertua asik ckp knape ringan ni x bagi susu ke ...srs stress

2 Balas

kalau kuning, kena kejut sejam/dua jam sekali untuk menyusu. dia tak sihat sebab tu banyak tidur, penat. macam kita juga bila tak sihat. banyakkan skin to skin, biar baby pakai nappy je pun takpe sambil menyusu. biar dia sejuk sikit bagi takleh tidur. kalau dia tertidur tetrngah menyusu saya suka usik2 kaki dia picit2 tapak tangan dia supaya dia bangun. kadang saya picit breast supaya susu tu keluar banyak sikit jadi dia kena menelan, tak jadi tidur.

klu bby jaundice..bby tend to tidur lama. tapi bukan sbb dia nk tidur lama, sbb dia tak sihat/penat so mmg kena kejut bby every 2hr and bg susu. how to kejut...jentik tapak kaki dia. nampak mcm sakit tp itu the best way. time dia nangis, cpt2 bg susu. lps bby takde jaundice, blh bg susu ikut demand bby.