Penjagaan makanan czer

Hi mommy ...nk tanya blh x share korg man ape je Mase pantang czer + menyusu badan?? Mcm Sye mkn yg bakar² + sawi rebus...nk tanya mommy yg berpengalaman sampai bila korg jaga mkn ?? Ke da habis 44 hari korg da mkn mcm²?? Sye first Mom n xde sape pun bagitau pasal makanan n jagaan czer sbb semua ahli keluarga normal jadi x tahu sgt ape blh mkn ...sampai bila blh mkn??? Tambah kite menyusu jadi x tahu nk mkn ape da...kite da 33 hari berpantang ...next 44 hari blh x Sye mkn bnde² lain selain bakar² n sawi rebus??

2 Balas

Ni pengalaman sy la. Setiap org lain pengalamannya. Sy firstmom juga. Sy czer hari ni hari yg 46 hari dah.luka luar dah ok. Perut pun da xrasa sakit. Sy mkn nasi ikan/ayam bakar dlm 30 hari pertama tu. Tp ni pun mak sy still masakan ikan bakar utk sy. Org kata ikan haruan xsesuai utk czer. Mkn buah oren supaya luka cepat sembuh dan bg vitamin juga utk bdn. Sy da start mkn da bnde lain contohnya beger. Nasi kerabu pun ada mkn cuma lauk ayam bakar. Klu lpas mkn sesuatu tu , perut kita rasa lain mcm je gatal atau sakit, mknanya mknan tu xsesuai lg la nk mkn. Kne try n error. Sy still jaga mkn juga gitu2. Mknn bergoreng tu mkn sikit2 je. Utk mnyusu bdn, sy elakkan makan jamu atau ubat2 utk kecutkan rahim atau supplement yg was2 sbb tak berani lagi awal2 ni. Kita susu bdn pun dh boleh kecutkan rahim. Amalkan makanan sihat pun dh ok sis. Ibu minum susu pun boleh. Bukan bby je minum susu. Sy cuma amalkan mkn nufiya lactation jelly tu je sbb nk bg meriah sikit susu dan kualiti susu kita pun ok. Senang. 😬

2mo ago

Takpe. Sis amalkan makan mknan yg sihat je dlu. Mkn buah oren selalu sis. Supaya luka dlm cepat smbuh

puan try follow ig eja_confinementhelper..dkt sana dia ada share ttg berpantang tenang cara nak bertungku n etc .sy byk bljr dr sana..puan pun blh try dm personally nti in shaa Allah dia akn bntu dan tlg ajar..smua foc tuk bljr ilmu dr eja confinement helper ni....mg dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin ni link nya hrp dpt mmbntu puan https://www.instagram.com/eja_confinementhelper?igsh=MWJsdnR4OHhqeHA4dg==